Πουρές με λάδι και σκόρδο
Αφού μιλάμε για αγαπημένες συνταγές με πατάτες, θα σας πω και για τούτη, που δεν μετράει καν ως γουρουνιά, εφόσον το λάδι είναι πολύ πιο υγιεινό από το βούτυρο και το γάλα του πραγματικού πουρέ και το σκόρδο πάντα κάνει καλό.
Εμείς σπίτι μας τον κάνουμε σαν κύριο φαγητό μαζί με χόρτα (άγρια ή καλλιεργημένα) ή πατζάρια ή συνοδευτικό για κεφτέδες, μπιφτέκια, ψάρι τηγανητό ή της σχάρας. Τον τρώμε σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός αν συνοδεύει κάτι με σάλτσα, όπως ψητό της κατσαρόλας, οπότε τον ζεσταίνω στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί. Αν περισσέψει (άνθρωποι είμαστε!) και τον βάλετε στο ψυγείο, θα σφίξει λίγο, οπότε προσθέστε λίγο ζεστό νερό και ανακατέψετε.
Υλικά
- 5 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κομμάτια
- 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
- ½ με ¾ φλυτζάνι καλό λάδι (εγώ βάζω αγουρέλαιο που δίνει και φρέσκο χρώμα)
- αλάτι
Οδηγίες
Βράζουμε τις πατάτες για 20 λεπτά και φυλάμε το νερό.
Εντωμεταξύ λιώνουμε το σκόρδο με το ειδικό εργαλείο και το τελειώνουμε στο γουδί μαζί με το αλάτι, για να γίνει πιο λείο (εκτός αν αυτό δεν μας απασχολεί).
Περνάμε τις πατάτες από τον μύλο, προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, προσθέτοντας λάδι και μικρές ποσότητες απ το νερό ώσπου να έχει την υφή που θέλουμε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Το χρέος της φθηνής πατάτας
- Πατάτες τηγανιτές στα ξύλα
- Όλοι λατρεύουν την πατατόπιτα!
- Πατάτες νησιώτικες
- Καυτή πατάτα
- Οι αξεπέραστες τηγανητές πατάτες της Αγλαΐας
- Οι κυρίες του σπιτικού μου
- Τα ψιλά γράμματα της φθηνής πατάτας
- Πατάτα: ο ταπεινός θησαυρός
- Γράμμα από τη Γαλλίδα: πουρές όπως πρέπει
- Το μεγάλο κόλπο της τηγανητής πατάτας