Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κρύωσες; Θα σου φτιάξω κοτόσουπα!

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκοτόσουπα, τζίντζερ

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Ο χειμώνας είναι η εποχή της σούπας και η κοτόσουπα ένα από τα βασικά πιάτα χειμωνιάτικης θαλπωρής. Είναι το φαγάκι – φάρμακο για τους αδύναμους, άρρωστους και μη αν και δεν είναι απαραίτητο να είσαι ασθενής για να το απολαύσεις. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κοτόσουπα σε διάφορες εκδοχές της μαγειρεύεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Η αείμνηστη κριτικός γαστρονομίας των New York Times και πολλών άλλων εντύπων,  Μίμι Σόλομον-Σέρατον, στο βιβλίο της με τίτλο «The Whole World Loves Chicken Soup» (2000) για την «εβραϊκή πενικιλλίνη», όπως χαρακτηρίζει την κοτόσουπα, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από εκατό νόστιμες παραλλαγές της από όλο τον κόσμο μαζί με συναρπαστικά ανέκδοτα και δεισιδαιμονίες.

Περισσότερες από 100 διαφορετικές συνταγές της ταπεινής κοτόσουπας, εξάλλου, περιλαμβάνει και το βιβλίο της σεφ Τζεν Λούις «The Chicken Soup Manifesto» (2020). Και αυτά είναι μόνο δύο από τα πονήματα, που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς για την κοτόσουπα. (Γκουγκλάρεις chicken soup books και τα χάνεις από τον αριθμό).

Τέλος πάντων στο σπίτι μας, μαγειρεύουμε απαρεγκλίτως κοτόσουπα μια φορά την εβδομάδα. Από την εποχή, βέβαια, που η μαμά μου έβραζε πρώτα μια κότα, με το ζουμί έφτιαχνε απλή κοτόσουπα αβγολέμονο και κατόπιν έβαζε το μισοβρασμένο πουλερικό στον φούρνο με πατάτες, οπότε εμφάνιζε στο κυριακάτικο τραπέζι ένα πλούσιο μενού, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Οταν είμαι μόνη μου, βράζω απλώς ένα μπούτι και δύο φτερούγες, και αν πρόκειται να φάμε περισσότεροι μισό ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Και για να μην βαριόμαστε δεν κάνω πάντα την ίδια σούπα. Η σημερινή παραλλαγή (που την λατρεύουμε γι’ αυτό γίνεται και πιο συχνά) έχει επιπλέον πατάτα, κρεμμύδι, τζίντζερ και καρότο. Και είναι υπέροχη. Σας υτόσχομαι ότι θα την λατρέψετε.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Κοτόσουπα με τζίντζερ

Υλικά για τέσσερα πιάτα

  • Μισό κοτόπουλο
  • 1 πατάτα
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 κομμάτι τζίντζερ
  • 4-5 κ.τ.σ. μαλλιά αγγέλου ή άλλο μικρό ζυμαρικό (αστράκι, πεπονάκι γράμματα)
  • Για το αβγολέμονο: 1 αβγό και ½ ή 1 λεμόνι, χυμός
  • Για γαρνίρισμα: μαϊντανός, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Πλένω καλά το κοτόπουλο, το κόβω σε κομμάτια και το βάζω σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να το σκεπάζει. Βράζω και ξαφρίζω.

Καθαρίζω τα λαχανικά, τα κόβω σε κομμάτια τα προσθέτω στην κατσαρόλα, όταν έχει πλέον καθαρίσει καλά ο ζωμός από τον αφρό, και αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Βγάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια πιατέλα και αφαιρώ, πέτσες και κόκκαλα.

Με τη ράβδο –μπλέντερ λιώνω καλά όλα τα λαχανικά μέσα στον ζωμό, βάζω πάλι να βράσει και ρίχνω τα μαλλιά αγγέλου (αν χρειάζεται προσθέτω λίγο νερό).

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Στο μεταξύ ετοιμάζω το αυγολέμονο. Σε ένα μπολ χτυπάω με ένα πιρούνι το ασπράδι να γίνει αφρός και συνεχίζοντας προσθέτω τον κρόκο και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτω λίγο – λίγο ζεστό ζωμό και όταν το μείγμα ζεσταθεί το αδειάζω στην κατσαρόλα.

Προσθέτω επίσης τα κομμάτια του κοτόπουλου και ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατίζω.

Σερβίρω ραντίζοντας κάθε πιάτο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες