Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα αρώματα και τα ροφήματα των Χριστουγέννων

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίες

(photo: Shutterstock)
(photo: Shutterstock)

Χριστούγεννα σημαίνει χρωματιστά λαμπιόνια και γιρλάντες και στολισμένα δέντρα και χριστουγεννιάτικες μπάλες και στεφάνια και ταρανδάκια και Αη-Βασίληδες και άλλα διακοσμητικά σκορπισμένα στο σπίτι. Αλλά και γιορτινά αρώματα, κανέλες και γαρίφαλα.

Στολίστε τα τραπέζια με μεγάλα ξύλα κανέλας πιασμένα με κορδέλες και πορτοκάλια, στα οποία θα μπήξετε γαρίφαλα έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους. Είναι το τέλειο αρωματικό. Και ένα ωραίο χειροποίητο δώρο. Τυλίξτε το απλά με τούλι σαν μπομπονιέρα, θα το χαρούν πολύ οι δικοί σας.

Οσο για τα ροφήματα έχουμε μπόλικα εδώ στο Bostanistas. Κατ’ αρχάς φτιάξτε με τη συνταγή της Εύη Σκούρα ένα ωραίο μείγμα μπαχαρικών για να αρωματίσετε το κρασί (θα δείτε και τη συνταγή) ή τα ροφήματά σας, που είναι επίσης ένα θαυμάσιο μικρό δώρο.

Αρωματίστε το σπίτι με πορτοκάλια γεμάτα με γαρίφαλα (photo: Κική Τριανταφύλλη)
Αρωματίστε το σπίτι με πορτοκάλια γεμάτα με γαρίφαλα (photo: Κική Τριανταφύλλη)

Στα ροφήματα, τώρα, δείτε την πολύ λιχούδικη συνταγή του καφέ που μας έστειλε ένας αναγνώστης μας. Αν πάλι προτιμάτε, μπορείτε να δοκιμάσετε έναν υπέροχο κλασικό ιρλανδέζικο καφέ με ουίσκι (ιρλανδέζικο φυσικά) και χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

Κι αν είστε άνθρωπος της ζεστής σοκολάτας, τώρα είναι ο καιρός της. Σας προτείνουμε μια βιεννέζικη σοκολάτα και ένα ωραίο αρωματικό μείγμα για σπιτική ζεστή σοκολάτα, και ακόμα καλύτερα μια συνταγή ζεστής σοκολάτας με κρασί … ή και κρασί με σοκολάτα. Κι αν θέλετε έναν συνδυασμό ακόμη πιο «κολασμένο», συνοδέψτε το ρόφημά σας με ένα κομμάτι σοκολατένιο κέικ με κόκκινο κρασί.

Φυσικά, αυτές οι μέρες οι κρύες και γιορτινές είναι ιδανικές για να απολαύσετε μια κούπα Glühwein (που ανάλογα με τη χώρα προέλευσής του μπορεί να λέγεται και mulled wine, vin chaud, glögg, vin brulé ή quentão) δηλαδή το ζεστό αρωματισμένο κρασί των Χριστουγέννων.

Α ναι και να μην το ξεχάσω: Αφησα για το τέλος ένα κρητικό λικέρ από μαλοτήρα και το πόντσι της γιαγιάς μου, γιατί αυτά τα δύο είναι γιατροσόφια, για μπουκώματα και βήχα, από τα οποία δεν γλυτώνει κανείς το χειμώνα. Το πόντσι δε, είναι πολύ απλό: Βράζεις ένα σφηνάκι τσίπουρο με ένα κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι. Το πίνεις καυτό, γουλιά- γουλιά, και πέφτεις για ύπνο. Ιδροκοπάς και ξυπνάς περδίκι. Ιός ούτε για δείγμα. Εξοντώνεται πάραυτα.

Αφησα, δε, για το τέλος το τσάι της αποτοξίνωσης. Αλλά εσείς πιείτε το και ανάμεσα σε γιορτινές κραιπάλες. Ωφελεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες