Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μπρόκολο και κουνουπίδι ογκρατέν

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςμπρόκολο και κουνουπίδι ογκρατέν, μπεσαμέλ

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Στη λαϊκή μας βρήκα προχθές μικρά μπρόκολα και κουνουπιδάκια και δεν μπόρεσα να τους αντισταθώ. Στο bostanistas έχουμε πάρα πολλές συνταγές και με μπρόκολο και με κουνουπίδι. Ομολογώ ότι συνήθως τα κάνω βραστά σαλάτα με λαδολέμονο (κλασική πρόταση), αλλά επειδή τα βαρέθηκα  είπα αυτή τη φορά να τα κάνω ογκρατέν.

Η μανούλα μου το έκανε αυτό το φαγητό με τα περισσεύματα της βραστής σαλάτας. Εγώ πάλι είπα να το «αναβαθμίσω» με ψήσιμο αντί για βράσιμο. Είχα δίκιο από την πλευρά της νοστιμιάς, όπως αποδείχτηκε. Και την επόμενη φορά αντί για βραστή σαλάτα θα τα κάνω ψητή σαλάτα. Γιατί η υφή τους κρατιέται πιο στητή όταν ψήνονται.

Την ώρα, δε, που ψηνόντουσαν έφτιαξα και μια νόστιμη μπεσαμέλ με δυο (φουσκωτές) κουταλιές βούτυρο και δυο (πολύ φουσκωτές) κουταλιές αλεύρι, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ. 

Αλλά για να είμαι ακριβής με την γαστρονομική ονοματολογία έφτιαξα μια σάλτσα μορνέ, δηλαδή μια μπεσαμέλ (που έχει σαν βάση τη σάλτσα ρου με αλεύρι και βούτυρο, συν γάλα), στην οποία πρόσθεσα αβγό και παρμεζάνα, και βέβαια μοσχοκάρυδο γιατί το λατρεύει αυτή η σάλτσα.

Ιδού η συνταγή αναλυτικά για τέσσερα πιάτα

Μπρόκολο και κουνουπίδι ογκρατέν

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Υλικά

  • 1 μικρό μπρόκολο
  • 1 μικρό κουνουπίδι
  • 2 πράσα
  • 3 καροτα
  • Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, ξερό δενδρολίβανο
  • Ελαιόλαδο για ράντισμα

Για την κρέμα

  • 2 κ.τ.σ. βούτυρο (φουσκωτές)
  • 2 κ.τ. αλεύρι (πολύ φουσκωτές)
  • 1 κουτάκι γάλα εβαπορέ, 170 γρ συν 2 - 2,5 φορές το κουτάκι γεμάτο με νερό ή μισό λίτρο φρέσκο γάλα (δεν είχα)
  • Μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Παρμεζάνα (ή άλλο τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας)
  • 1 αυγό
  • Φρυγανιά τριμμένη 

Εκτέλεση

Κόβω το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, καθαρίζω από τα σκληρά και τα κοτσάνια τους και τα βάζω για λίγο σε μια λεκάνη με νερό και ξύδι

Καθαρίζω τα καρότα και τα πράσα και τα κόβω σε ροδέλες

Τα στραγγίζω όλα καλά, τα ρίχνω σε λεκάνη και τα λαδώνω. Πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα και θρυμματισμένο ξερό δενδρολίβανο (ή όποιο άλλο αρωματικό προτιμάτε).

Τα αραδιάζω σε μια λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόχαρτο (όπως λέγαμε παλιά το αντικολλητικό χαρτί) και ψήνω στους 200 βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζω την κρέμα.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Λιώνω σε κατσαρόλι το βούτυρο και προσθέτω το αλεύρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το αλεύρι. Προσθέτω επίσης το γάλα και το νερό (αν θέλετε το ζεσταίνετε αλλά δεν είναι ανάγκη) λίγο-λίγο μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Αν σβολιάσει μη σκάτε. Το παθαίνω συνέχεια αλλά η ράβδος-μπλέντερ λύνει αμέσως το πρόβλημα. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Σε ένα μπολάκι χτυπάτε το αυγό και το προσθέτετε στην κρέμα ανακατεύοντας καλά για να μην ψηθεί το αυγό και κόψει. Προσθέτετε το τριμμένο μοσχοκάρυδο, μπόλικη παρμεζάνα και ανακατεύετε καλά.

Αδειάζετε τα ψητά λαχανικά σε ταψάκι, σκεπάζετε με την κρέμα, πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια

Και καλή σας όρεξη

ΥΓ. Μια φέτα χωριάτικο ξεροψημένο ψωμί, ραντισμένο με λίγο λάδι και ρίγανη του πάει τρέλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες