Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αρμένικα σεμσέκ, τα μερακλίδικα

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςσεμσέκ, Αρμενία

Πρόκειται για μία από τις νοστιμότερες εθνικές κουζίνες και αυτό αποδεικνύεται ακόμα και από τις απλούστερες των συνταγών της. Η αρμένικη μαρμίτα έχει μυρωδιές καυκάσιες, μεσογειακές αλλά και ισχυρότατες λιβανέζικες και τουρκικές λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας.
Αν και αρκετά διαδεδομένο κρέας στις αρμένικες συνταγές υπήρξε το χοιρινό, που φαίνεται να καθιερώθηκε εγχώρια επί σοβιετικής περιόδου, οι περισσότεροι Αρμένιοι της διασποράς μαγειρεύουν με αρνί ή κοτόπουλο. 

Photo: intoxreport.com/
Photo: intoxreport.com/

«Όλες οι συνταγές μας είναι βασισμένες σε απλά, φτωχά υλικά. Πάντα υπάρχουν αρκετά μυρωδικά στα φαγητά, όπως μαϊντανός ή βασιλικός. Αγαπάμε και πάρα πολύ τα πικάντικα!
Τις παραδοσιακές αρμένικες συνταγές τις δοκίμασα και τις έμαθα από την γιαγιά μου, καθώς κυρίως οι μεγαλύτεροι μένουν πιστοί στις παραδόσεις» μας λέει η Αρμένισσα τρίτης γενιάς και φίλη των bostanistas Όλγα Αζιλαζιάν, που μας χαρίζει μια από τις πιο «βατές» και γευστικές συνταγές της αρμένικης κουζίνας:

Σεμσέκ- τηγανητά πιτάκια με κιμά

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε

  • ½ κιλό κιμά από κρέας της αρεσκείας μας περασμένο δις από τη μηχανή
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1 κιλό ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • μαϊντανό, ρίγανη, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι και μπαχάρι – οι ποσότητες κατά βούληση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι το μίγμα να γίνει σχετικά σκληρό.
Όσο πλάθουμε, βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και όταν είναι έτοιμο το εγκαταλείπουμε και ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη για τα πιτάκια.

Χρειαζόμαστε

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλιά του γλυκού σκόνη μαγιάς
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

Δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να σφίξει αρκετά – αν είναι αραιή δε θα κρατήσει τον κιμά.
Την κόβουμε στη συνέχεια σε μικρές μπάλες σε μέγεθος περίπου ενός καρυδιού, τις σκεπάζουμε με ένα υγρό ύφασμα για να μη στεγνώσουν όσο θα τις δουλεύουμε και περνάμε στο διά ταύτα.

Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε μέγεθος περίπου όσο η παλάμη μας.
Βρέχουμε τα χέρια μας, παίρνουμε μέρος της γέμισης ίσο επίσης σε μέγεθος με ένα καρύδι και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
Υπολογίζουμε με το μάτι να μένει περίπου ένα εκατοστό ζύμης ακάλυπτο περιμετρικά και το στρίβουμε προς τα μέσα.
Οι πίτες είναι έτοιμες για τηγάνισμα. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε στο τηγάνι πρώτα από την πλευρά του κιμά και αφού ροδίσουν τις γυρίζουμε και από την πλευρά της ζύμης.
Έτοιμα τα σεμσέκ!

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'