Το χειμωνιάτικο χταπόδι
Τώρα με το κρύο η σκέψη πάει σε μαγειρευτά, χορταστικά πιάτα, με μπόλικους υδατάνθρακες…
Όταν αποζητάμε κάτι τέτοιο συνήθως δεν σκεφτόμαστε ψαρικά. Ε, αυτό το πιάτο αποτελεί εξαίρεση, είναι ό,τι χρειάζεται για μια κρύα μέρα… το χταπόδι γιαχνί με πατάτες είναι νόστιμο, χορταστικό και υγιεινό και δεν είναι βαρύ. Δεν είναι, γιατί το κυρίως μαγείρεμα το κάνουμε αφού αφαιρέσουμε τo ζουμί του. Επειδή το ζουμί αυτό είναι πολύτιμο, το φυλάμε (σε μια πλαστική σακούλα στην κατάψυξη) για το επόμενο πιλάφι με θαλασσινά.
Η ίδια αυτή συνταγή μπορεί να γίνει και με κριθαράκι (που θα μπει όμως στα τελευταία 15 λεπτά). Για μένα είναι πολύ καλύτερη με πατάτες που απορροφούν τη σάλτσα… το ζυμαρικό απλώς καλύπτεται από αυτήν. Μια άλλη λεπτομέρεια έχει σημασία και αξίζει τον λίγο έξτρα κόπο: στρογγυλεύουμε τις πατάτες όταν τις κόβουμε γιατί έτσι δεν σπάνε όταν ανακατεύουμε το φαί αφού έχουν μαλακώσει. Βάζω ως προαιρετική τη γλυκιά πάπρικα γιατί η εμπειρία μου με την Ισπανική μαγειρική μου έχει δείξει πόσο ταιριάζει με το χταπόδι το (ανάλογο αλλά καλύτερο) pimenton dulce.
Αν το θέλετε καυτερό βάλτε πάπρικα καυτερή.
Υλικά
- 1 μεγάλο χταπόδι (2-4 κιλά) σε κομμάτια (κάθε πλοκάμι χωριστά)
- 6-7 μεγαλούτσικες πατάτες κομμένες και στρογγυλεμένες
- 1 μεγάλο ή δύο μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/3 φλιτζανιού λάδι καλό
- 4-5 κουταλιές ντομάτα πελτέ (σπιτικό αν έχετε)
- 1 κύβο (του ψυγείου) λαχανικών
- 2 κουταλιές ρίγανη
- πιπέρι ή (προαιρετικό) πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.
- αλάτι
Οδηγίες
Βάζουμε το χταπόδι χωρίς νερό σε βαριά κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω σε μεσαία φωτιά.
Όταν αρχίσει και βγάζει τα υγρά του χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει σκεπασμένο, μετακινώντας τα κομμάτια μερικές φορές για να είναι καλυμμένα όσο γίνεται.
Την ώρα που το χταπόδι βράζει, τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια στο λάδι.
Μόλις το χταπόδι τρυπιέται εύκολα (ύστερα από 45 περίπου λεπτά) το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και αφαιρούμε τα υγρά.
Κόβουμε το χταπόδι σε μπουκιές και το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι με τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τον πελτέ και τον κύβο διαλυμένα σε ζεστό νερό, τη ρίγανη και αρκετό νερό ίσα-ίσα να τα καλύψει (ή και λιγότερο αν δεν είναι πολλά).
Φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση περίπου και σιγοβράζουμε με μισοκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να στύψει (περίπου μία ώρα) ανακατεύοντας προσεκτικά κάθε τόσο. Στα τελευταία 10 λεπτά δοκιμάζουμε για αλάτι και αν χρειάζεται, προσθέτουμε.
Αν αργεί να στύψει υψώνουμε τη φωτιά και ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μη κολλήσει το φαγητό.
Αλέθουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι ή προσθέτουμε την πάπρικα.
Τρώγεται ζεστό, με συνοδεία πράσινη σαλάτα.