Οι bostanistas στο Bollywood
Tandoori ονομάζεται το εξ Ινδίας μαριναρισμένο σε μπαχαρικά και γιαούρτι κρέας ή κοτόπουλο, που προέρχεται από το βορειοανατολικό μέρος της χώρας και απευθύνεται στους λάτρεις των καυτερών γεύσεων. Το όνομά του προκύπτει από τον φούρνο που είθισται να ψήνεται (tandoor):
έχει σχήμα κυλινδρικό ή ανάποδης καμπάνας, είναι κατασκευασμένος από άργιλο ενώ στη βάση του συνήθως καίγονται κάρβουνα ή ξύλα. Ωστόσο και ο δικός μας ταπεινός ηλεκτρικός μπορεί να τα καταφέρει περίφημα.
Τα υλικά και τα συνοδευτικά του πιάτου είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην ινδική ατμόσφαιρα που οφείλουμε να επικρατήσει στην κουζίνα καθ' όλη τη διάρκεια της παρασκευής του.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε μία (ή και περισσότερες- δοκιμάζοντας τις αντοχές σας) ταινία τύπου Bollywood ή, επί το ελληνικότερον, να μαγειρέψετε υπό τους ήχους των ινδικής προέλευσης τραγουδιών του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη, ιδέα και πρόταση λαμπρή της Αναστασίας Λαμπρία.
«Μαντουβάλα» («Aajao tarapt hai arman») στα ηχεία και ξεκινάμε.
Κοτόπουλο tandoori
Η κουζίνα της Ινδίας αχανής, κατ’αναλογία με τη χώρα, οπότε οι εκδοχές της συνταγής πολλές.
Η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στη μαρινάδα του κοτόπουλου, βάση της οποίας είναι το garam masala. Πρόκειται για μίγμα μπαχαρικών διαθέσιμο σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης προϊόντων εξ Ανατολής, στο οποίο εν συνεχεία συμπληρώνετε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Οι πιο βιαστικοί μπορoύμε να προμηθευτούμε από κάποιο αντίστοιχο κατάστημα το tandoori masala, μίγμα έτοιμο για χρήση, που απλά χρειάζεται ανάμιξη με γιαούρτι. Σε κάθε περίπτωση το μίγμα δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό μετά το άνοιγμα της συσκευασίας ή την παρασκευή του, καθώς χάνει την έντασή του, οπότε καλό είναι να καταναλωθεί άμεσα.
Η ετοιμασία του εν λόγω φαγητού προϋποθέτει υποτυπώδη προνοητικότητα, καθώς το κοτόπουλο πρέπει να περάσει μία νύχτα (περίπου 12 ώρες) στο ψυγείο μαζί με τη μαρινάδα.
Αναλυτικότερα - χρειαζόμαστε
- κοτόπουλο του 1 κιλού περίπου - ολόκληρο ή σε κομμάτια
για τη μαρινάδα
- 6 κουταλιές garam masala
- 1 γιαούρτι στραγγιστό
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- φρέσκο τζίντζερ
- κύμινο
- κουρκουμά-τον φτηνό κρόκο (turmeric)
- γλυκιά πάπρικα
- χυμό 1-2 λεμονιών (ανάλογα με το πόσο ζουμερά είναι)
- κόλιανδρο φρέσκο
- ξύσμα ινδικής καρύδας
- βούτυρο
- φρυγανιά τριμμένη ή ψίχουλα από ψωμί
- αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά βούληση
*προαιρετικά προμηθευόμαστε και μίγμα chaat masala για το γαρνίρισμα.
Αν έχουμε προμηθευτεί το tandoori masala παραλείπουμε σχεδόν όλα τα παραπάνω μυρωδικά και χρειαζόμαστε μόνο το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το βούτυρο, τον κόλιανδρο, το ξύσμα καρύδας και το γιαούρτι, τα οποία είναι απαραίτητα για την κρούστα του κοτόπουλου.
Ψιλοκόβουμε λοιπόν το τζίντζερ, το σκόρδο και τα ανακατεύουμε με το garam masala, το κύμινο, τον κρόκο, την πάπρικα, το χυμό λεμονιού, το γιαούρτι, το πιπέρι, το αλάτι και τέσσερις κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Παραδοσιακότερα μπορούμε να λιώσουμε σε γουδί το τζίντζερ και το σκόρδο πριν την ανάμιξη.
Χαράζουμε ελαφρά σε διάφορα σημεία τα κομμάτια του κοτόπουλου και τρίβουμε καλά και παντού με τη μαρινάδα. Το αφήνουμε για όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Επανερχόμαστε την άλλη μέρα με τον εθνικό μας Στέλιο και το επίσης ινδικής προέλευσης
«Αυτή η νύχτα μένει» («Ulfat Ka Saaz» το όνομα του πρωτότυπου τραγουδιού), για να υπάρχει και μουσική ποικιλία.
Ετοιμάζουμε την κρούστα ανακατεύοντας τα ψίχουλα του ψωμιού με το υπόλοιπο garam masala, την ινδική καρύδα, λίγο βούτυρο και μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Αφήνουμε το κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά, το στραγγίζουμε καλά ενώ ταυτόχρονα θερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και εν συνεχεία το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Αν χρησιμοποιήσουμε κομμάτια κοτόπουλου (στήθη ή μπούτια) δε θα χρειαστεί να τα μετακινήσουμε κατά το ψήσιμο και θα είναι έτοιμα περίπου σε 40 λεπτά. Αν όμως επιλέξουμε ολόκληρο κοτόπουλο, θα πρέπει να το ψήσουμε σχεδόν περιστρεφόμενο, αφού χρειάζεται κάθε πέντε λεπτά να του αλλάζουμε πλευρά αλείφοντάς το γενναιόδωρα με βούτυρο ώσπου να ροδίσει.
Το σερβίρουμε καυτό πασπαλίζοντας με chaat masala και ραντίζοντας με άφθονο λεμόνι. Κατά το ινδικό πρότυπο το κοτόπουλο αυτό συνοδεύεται με ράϊτα και ναανς (κάτι σαν ινδικό τζατζίκι και παραδοσιακά ψωμάκια αντίστοιχα), αλλά επειδή έχουμε κουραστεί αρκετά, καταφεύγουμε στο απλούστερο ρύζι και τις ψητές αραβικές πίτες.
Τα παραπάνω συνοδευτικά μαζί με άλλα ινδικά πιάτα μπορείτε να τα απολαύσετε στα πλαίσια μιας πληρέστερης γνωριμίας με την εν λόγω κουζίνα σε αρκετά εστιατόρια στην Αθήνας, καθώς τα τελευταία χρόνια οι πρεσβείες ινδικής γεύσης στη χώρα μας όλο και αυξάνονται.
Στο καθ’ ύλην αρμόδιο blog ινδικής κουζίνας indiankitchen.gr θα βρείτε πληροφορίες για γευστικές συνταγές, καταστήματα ινδικών προϊόντων αλλά και προτάσεις εστιατορίων με πιάτα καυτερά, πρωτότυπα και ανανεωτικά- αντίδοτο στην καθημερινή γευστική μας ρουτίνα.