Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα παϊδάκια της υψηλής διπλωματίας

του Άρη Τσανακλίδη Μαγειρικές ιστορίεςΑριέλ Σαρόν, Ρόναλντ Ρήγκαν, κρέας, παϊδάκια, καρέ αρνίσιο

Ήταν το χρυσό έτος 1983. Η Αμερική είχει κάνει στροφή στον συντηρητισμό και οι ευαγγελιστές του Νότου μπαινόβγαιναν την πόρτα του Λευκού Οίκου. Η Αμερική είχε για πρόεδρο έναν ηθοποιό, τον Ρόναλντ Ρήγκαν, με χαρισματικές μεν ικανότητες αλλά τίποτε άλλο. Only in America!

Photo: souvlakiforthesoul.com
Photo: souvlakiforthesoul.com

Πίσω από αυτόν όμως ήταν μια ολόκληρη μεραρχία από τα λεγόμενα think tanks (Μπους, Μριζίνσκυ, Κίσσινγκερ και πολλοί άλλοι). Οι φιλελεύθεροι που μέχρι τότε απολάμβαναν ένα λαμπερό στάτους θεωρούνταν πλέον αιρετικοί, φιλοκομμουνιστές και πάνω απ’ όλα αντιαμερικανοί.
Αυτόν τον καιρό λοιπόν βρίσκομαι στο Λος Άντζελες (το οποίο εξαιτίας του Ρήγκαν έχει για πρώτη φορά αποκτήσει και πολιτική δύναμη) και δουλεύω μαζί με τον αδερφό μου σε μια μικρή εταιρία κέτερινγκ. Ένας από τους μεγαλύτερουες πελάτες μας ήταν ένας παντοδύναμος δικηγορικός οίκος με 850, παρακαλώ, δικηγόρους στο ενεργητικό του που ασχολείτο με όλες τις μορφές της δικονομίας και επιπλέον ένα σημαντικό του μέρος ασχολείτο με το δημόσιο προφίλ και τις δημόσεις σχέσεις πανίσχυρων πολιτικών ηγετών. Ένας από τους πελάτους τους ήταν ο Αριέλ Σαρόν, ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, ο οποίος το 1982, κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο κατηγορήθηκε ότι σφαγίασε ένα ολόκληρο στρατόπεδο με παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η δουλειά λοιπόν της της δικηγορικής αυτής εταιρίας ήταν να απαλύνει τις εντυπώσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης για το πρόσωπό του Σαρόν, μέσω φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και λαμπρών δεξιώσεων με αστραφτερούς επισκέπτες. Σε μια από αυτές τις εκδηλώσεις που είχαμε εμείς αναλάβει για πενήντα προσκεκλημένους στο πανέμορφο Μαλιμπού, η εντολή που πήρα ήταν να δημιουργήσω μενού με μεσογειακές επιρροές.

Παρόλη τη δυσαρέσκειά μου για το τιμώμενο πρόσωπο, που ήταν ο Σαρόν, ετοίμασα ένα πολύ ωραίο μενού με απόγειο κάτι εκπληκτικά παϊδάκια από μια φάρμα στη Σονόμα, συνοδευόμενα από δροσερή σως από γιαούρτι με σαφράν και δυόσμο και με κουσκουσάκι αρωματισμένο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού.
Όταν λοιπόν ο Σαρόν δοκίμασε το αρνάκι, επέμενε να γνωρίσει τον μάγειρα κι έτσι πήγα στο τραπέζι του και εισέπραξα εκτός από χειροκρότημα και δύο ηχηρά φιλιά στο μάγουλο, από τον ίδιον!

Έκπληκτος και σοκαρισμένος, έτρεξα στην κουζίνα και με μανία σκούπιζα τα μάγουλά μου, ξεχνώντας την παρουσία των σωματοφυλάκων του που ήλεγχαν κάθε βήμα στην κουζίνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος και που τα βλέμματά τους με διαπερνούσαν όλο θυμό.

Τα παϊδάκια του Αριέλ Σαρόν

  • ένα καρέ από παϊδάκια γάλακτος καθαρισμένα με τον γαλλικό τρόπο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 αγγούρι
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • λίγο σαφράν αραιωμένο σε ζεστό νερό
  • 200γρ. κουσκουσάκι βρασμένο αλ ντέντε σε ζωμό κότας

Η μαρινάδα για το αρνάκι

  • 1 λίτρο νερό
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. αλάτι
  • 1 κεδροκούκουτσο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • μερικούς κόκκους πιπέρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο

Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά της μαρινάδας για 2 λεπτά. Αφού κρυώσει τοποθετούμε μέσα το αρνάκι για 4 ώρες.
Ετοιμάζουμε τη σως γιαουρτιού αναμειγνύοντας τον χυμό του αγγουριού (το τρίβουμε στον τρίφτη και το στίβουμε), το σαφράν, το σκορδάκι λιωμένο, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και το μισό από το ελαιόλαδο.
Μόλις βγάλουμε το αρνάκι από τη μαρινάδα, το στεγνώνουμε καλά και το ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά του.
Το σερβίρουμε με το κουσκουσάκι και τη σως γιαουρτιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άρη Τσανακλίδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'