Φως στο αγροτικό "τούνελ"
Δυστυχώς, στη ωραία μας χώρα, και αυτός που δουλεύει, και ο απατεώνας που κλέβει ασύστολα, έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Μάλιστα εκείνος που δουλεύει θεωρείται και κορόιδο!
Ο συνειδητός και δουλευταράς αγρότης δεν τρίβει τα χέρια του όταν πέφτει χαλάζι, και ξέρει πως έτσι θα πάρει πιο γρήγορα την αποζημίωση για μια σοδιά που έτσι κι αλλιώς δεν θα είχε αγοραστές. Όπως έγραψε ο Λακόπουλος « Άλλο ο βολεμένος συνεταιριστής, ο παράγων με τις διασυνδέσεις στο κομματικό σύστημα , ο κομπιναδόρος που απομυζά τους πόρους. Και άλλο ο μέσος αγρότης που προσπαθεί να κρατήσει το μέτωπο του καθαρό, να ζήσει παλεύοντας με τη φύση και με το κράτος. Που μοχθεί μέρα νύχτα και στο τέλος τον ληστεύει ο μεταπράτης , που συναγελάζεται με την εξουσία».
Δυστυχώς, στη ωραία μας χώρα, και αυτός που δουλεύει, και ο απατεώνας που κλέβει ασύστολα, έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Μάλιστα εκείνος που δουλεύει θεωρείται και κορόιδο!
Ο καλλιεργητής που πονάει το χωράφι του, κι ο κτηνοτρόφος που δουλεύει εφτά μέρες τη βδομάδα, Κυριακές και σχόλες --μια και οι ανάγκες της γης και των ζώων δε γνωρίζουν Σαββατοκύριακα-- θα έπρεπε να ήταν παράδειγμα για μίμηση. Να του παίρνουμε συνέντευξη, να τον δείχνουμε στα περιοδικά και τις τηλεοράσεις, όπως τελευταία γίνεται στην Αμερική. Μπουχτισμένοι οι Αμερικανοί από τα ανούσια αγροτικά των πολυεθνικών αγρομπίζνες, που παράγονται από βιασμό της φύσης, αναζητούν πλέον φαγώσιμα με ονοματεπώνυμο. Έτσι, τα γυαλιστερά γαστρονομικά περιοδικά που έκαναν σταρ τους μάγειρες, παρουσιάζουν τώρα καλλιεργητές με μεράκι και εκτροφείς ευτυχισμένων αγελάδων, προβάτων και κατσικιών που βόσκουν στο λιβάδι. Περήφανοι και δουλευταράδες, οι σύγχρονοι αυτοί αγρότες έχουν πανεπιστημιακά διπλώματα και PHD, και με περηφάνια παρουσιάζουν τα εποχιακά τους προϊόντα, τις ντομάτες και τα ροδάκινα, τα τυριά και τα χοιρινά, που είναι εκλεκτά, και κατά συνέπεια ακριβά. Οι καταναλωτές, όμως, τρέχουν να τα αγοράσουν.
Οι περισσότεροι αγρότες έχουν από μόνοι τους, ή κατά ομάδες, φτιάξει σάιτ στο ίντερνετ και πουλάνε απ’ το χωράφι, στέλνοντας στα σπίτια καφάσια με μήλα, ντομάτες, τυριά κλπ. Τα καλά εστιατόρια κάθε περιοχής περηφανεύονται, και αναφέρουν στον κατάλογο από ποιανού το περιβόλι προέρχονται τα λαχανικά και τα κρεατικά που σερβίρουν. Για να ενθαρρυνθούν οι σωστοί καλλιεργητές, αλλά και για να μάθει ο κόσμος την αξία των προϊόντων της γης, πολλά σχολεία στις ΗΠΑ έχουν λαχανόκηπους. Περιβόλι με εποχιακά έχει και ο Λευκός Οίκος, και η Μισέλ Ομπάμα επιμένει να φτιάχνει ο μάγειρας φαγητά μόνο με τα ζαρζαβατικά της περιοχής.
Η Ελλάδα είναι τόπος ιδανικός για κάθε είδους εκλεκτές καλλιέργειες που τις ευνοεί το κλίμα και η μορφολογία του τόπου μας. Με χαρά μου βλέπω να ξεκινάνε κι εδώ κάποιες ανάλογες κινήσεις, πέρα και μακρυά από κρατικούς εναγκαλισμούς: το Πελίτι έχει ήδη δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο συνειδητών καλιεργητών σε όλη την Ελλάδα, και το πρόσφατο Υνί-Πηρούνι φιλοδοξεί να γίνει στέκι των βιοκαλλιεργητών- παραγωγών της Κρήτης.
Υπάρχουν και πολλά ακόμα μικρά, αλλά λαμπερά φώτα στο μαύρο σκοτάδι του αγροτικού μας τούνελ, και υπόσχομαι σύντομα να σας τα παρουσιάσω...