Εκμέκ καταΐφι με φράουλες
Το αυθεντικό, φτιαγμένο όπως πρέπει εκμέκ καταΐφι σου κλέβει την καρδιά: βάση από τραγανό, γενναιόδωρα αλλά όχι υπερβολικά σιροπιασμένο καταΐφι και κρέμα με γεμάτη γεύση, πλούσια και ανάλαφρη ταυτόχρονα. Μετά έρχεται η σαντιγύ, πάντα φρέσκια και αφράτη. Η αποθέωση; Φρούτα, όπως οι φράουλες, που συμπληρώνουν δροσερά τη γλυκιά γεύση του. Εκμέκ καταΐφι με φράουλες, λοιπόν, συνδυάζοντας την παραδοσιακή γεύση του γλυκού με δροσερές πινελιές.
Υλικά
Για το εκμέκ
- 700 γρ. κανταΐφι
- 350 γρ. καρύδι τριμμένο
- 1 κουτ. κανέλα
- 50 γρ. βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 600 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. γλυκόζη
Για την κρέμα πατισερί
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1250 γρ. γάλα
- 10 κρόκοι αυγών
- 30 γρ. άμυλο
- 50 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. ρούμι
- 100 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
- 20 γρ. μέλι (θυμαρίσιο Ηπείρου)
Για τη σαντιγύ
- 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
- 500 γρ. ζωική κρέμα γάλακτος
- 300 γρ. ζάχαρη
Για τη σάλτσα φράουλα
- 200 γρ. φράουλες
- 50 γρ. νερό
- 100 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. άμυλο
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί με διαστάσεις 30 x 30 εκατοστά. Απλώνουμε 350 γρ. κανταΐφι στο ταψί. Ρίχνουμε το καρύδι από πάνω και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Βουτυρώνουμε ελαφρά με πινέλο και το βάζουμε για 20' στο φούρνο στους 180°C .
Το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά και μόλις πάρει βράση (5') το σβήνουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Σιροπιάζουμε το κανταΐφι.
Η κρέμα πατισερί: Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο ρούμι με το μέλι. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε σιγά - σιγά όλα τα υλικά, εκτός τις σταφίδες. Μόλις το μείγμα βράσει προσθέτουμε τις σταφίδες με το μέλι και το ρούμι. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και την αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο εκμέκ.
Η σαντιγύ: Βάζουμε τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν. Απλώνουμε τη σαντιγύ από πάνω.
Η σάλτσα φράουλα: Αλέθουμε στο μπλέντερ τις φράουλες και βράζουμε τα υλικά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει. Απλώνουμε τη σάλτσα φράουλα και προσθέτουμε τριμμένο καρύδι.
Γαρνίρουμε με τις φράουλες. Αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο καλοκαιρινή αίσθηση, δε φτιάχνουμε σάλτσα φράουλα, αλλά ψιλοκόβουμε τις φράουλες και τις τοποθετούμε επάνω στη σαντιγύ. Στο σερβίρισμα εναλλακτικά προσθέτουμε και μία μπάλα παγωτό βανίλια.
*Ο Βαγγέλης Μπακάλης είναι ο σεφ του ζαχαροπλαστείου «Κολιονάσιος» στα Ιωάννινα.