Στείλε με στα σύννεφα
Ξυπνάς σε μια Κυριακή που προμηνύεται υπέρλαμπρη. Αποφασίζεις να διαγράψεις, παραμερίσεις για 24 ώρες ασχημίες και αποτυχίες. Σφυρίζεις το παλιό τραγουδάκι της Βέμπο: «Να με παίρνανε τα σύννεφα, οι άνεμοι τα κύματα» κοιτώντας από το παράθυρο της κουζίνας τις κατακίτρινες μαργαρίτες που απλώνονται. (Κι αν δεν είναι μπρος στα μάτια σου, βάλ' τες στα γρήγορα, στο κάδρο).
Οι υπόλοιποι χουζουρεύουν ακόμη. Ένα συννεφένιο λοιπόν πρωινό, που ένα 20λεπτο το πολύ προετοιμασίας χρειάζεται, δεν τους αξίζει, σήμερα που όλοι μαζί είστε πρωί πρωί μαζεμένοι στη φωλιά;
Συννεφένια κυριακάτικα αυγά
- 4 αυγά
- ¼ φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
- ¼ φλιτζ. ψιλοκομμένο καλό μπέικον
- ¼ φλιτζ. τσάιβς (σχινόπρασο) - από τις γλάστρες με τα μυρωδικά σας
- πιπέρι από το μύλο
- αλατάκι με μέτρο
Ξεχωρίζω τα αυγά: αλλού τα ασπράδια όλα μαζί σε ένα βαθύ μπολ. Οι κρόκοι ένας ένας σε μπολάκια ή φλιτζανάκια. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός σε μαρέγκα και μόλις αρχίσει να σχηματίζει τις περίφημες μυτούλες αναμειγνύουμε μαλακά το τριμμένο τυρί, το ψιλοκομμένο μπέικον και τα τσάιβς. (Αν δεν εχουμε τσάιβς σκέφτομαι ότι μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό αλλά μικρότερη ποσότητα).
Στρώνω χαρτί φούρνου σε μια λαμαρίνα του φούρνου κι εκεί με το κουτάλι φτιάχνω 4 λοφίσκους.
Στο κέντρο του καθενός ανοίγω μια λακουβίτσα. Ψήνω στο 200 για 3 λεπτά - προσοχή να μην παραψηθούν γιατί θα στεγνώσουν και θα ξεραθούν τα συννεφάκια μας.
Αμέσως μετά, στην κάθε λακουβίτσα ρίχνω από ένα κροκάδι. Στροφές πιπεριού, γενναιόδωρες.
Δυο τρία λεπτά ακόμη μέχρι να πήξει αλλά να μη στεγνώσει ο κρόκος. Ψωμάκια, δεν ξέρω αν χρειαζόμαστε από δίπλα, πλεονασμό το βρίσκω, δυνατό καφέ και χαμόγελα, οπωσδήποτε.
[Συνταγή και φωτό jellypin.com]