Μηλόπιτα; καμία σχέση
Θυμάμαι τη μητέρα μου να φτιάχνει την αγαπημένη της (και αγαπημένη μου) συνταγή για μηλόπιτα. Όχι από αυτές που τα μήλα μπαίνουν σαν γέμιση σε μια σφολιάτα. Την άλλη, την βασισμένη στην ιδέα της ταρτ τατέν (την αναποδογυρισμένης τάρτας με τα καραμελωμένα μήλα), μόνο που εδώ ήταν σαν ένα ολόκληρο αναποδογυρισμένο κέικ. Την θυμάμαι να καθαρίζει τα μήλα, να τα κόβει σε ροδέλες και να τις στρώνει στο στρογγυλό ταψάκι, με βούτυρο και ζάχαρη για να καραμελώσουν. Να πασπαλίζει με κανέλα, να γεμίζει τα κενά με καρυδόψιχα, να απλώνει από πάνω την ζύμη και να τα σκεπάζει. Και μετά να μοσχοβολάει το σπίτι καθώς ψηνόταν. Και να αδημονώ.
Τα χρόνια πέρασαν κι εγώ όλο ξεχνάω να της ζητήσω να μου θυμίσει πώς έφτιαχνε αυτό το υπέροχο γλυκό, που καταναλωνόταν άμα τη εμφανίσει. Φτιάνω ένα ανάλογο γλυκό κι εγώ όμως. Με τα ίδια περίπου υλικά και με την ίδια μυρωδιά την ώρα που ψήνεται. Και με την ίδια τάση να εξαφανίζεται με το που θα μπει στο τραπέζι. Μηλόπιτα πάντως, δεν το λες.
Κραμπλ μήλων με φρούτα του δάσους
- 1 φλιτζάνι διάφορα φρούτα του δάσους*
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4-5 μήλα (συνήθως βάζω σφιχτά κόκκινα και κανα-δυο ξινόμηλα)
- μια χούφτα καρύδια χοντροκοπανισμένα
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη και 2 κουταλιές επιπλέον για πασπάλισμα
- 110 γρ. ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
- λίγη κανέλα σκόνη
- παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
* Τα φρούτα του δάσους μπορούν να είναι φρέσκα (ιδιαιτέρως ακριβά σε ακριβά μανάβικα) ή κατεψυγμένα (πολύ πιο φτηνά σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μικρά ντελικατέσεν). Στην ανάγκη τα αντικαθιστούμε με ξερά κράνμπερις, που βρίσκουμε σε όλα τα ξηροκαρπάδικα.
Εάν τα φρούτα του δάσους είναι φρέσκα, τα αφήνουμε στην ησυχία τους. Εάν είναι κατεψυγμένα ή ξερά τα βάζουμε μαζί με το ξυλάκι της κανέλας σε ένα κατσαρολάκι, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για ένα δεκάλεπτο. Τα σουρώνουμε, πετάμε την κανέλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το κραμπλ:
Σε ένα μπολ βάζουμε το (παγωμένο) βούτυρο σε κομματάκια, το αλεύρι και τη ζάχαρη και με τα δάχτυλα τα ανακατεύουμε τρίβοντας μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Μπορούμε κάλλιστα αυτό να το κάνουμε στο μούλτι. Καθαρίζουμε τα μήλα, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Βουτυρώνουμε καλά ένα διάφανο πυρίμαχο (έχει σημασία το διάφανο για τη χαρά των ματιών) και το πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Απλώνουμε τα μήλα και από πάνω σκορπίζουμε τα φρούτα του δάσους και τα χοντροκομμένα καρύδια. Πασπαλίζουμε με την κανέλα. Από πάνω απλώνουμε το κραμπλ έτσι ώστε να σκεπαστεί όσο γίνεται καλύτερα η επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μαλακώσουν τα μήλα. Σερβίρουμε ζεστό, με παγωτό βανίλια, κλείνουμε τα μάτια και ευχόμαστε να μην τελειώσει!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η αιρετική πασταφρόλα του Balthazar
- Ψήνω μηλόπιτα και ονειρεύομαι
- Μηλόπιτα με σοκολάτα, ρικότα και ελαιόλαδο
- Μήλα ψητά με σαντιγί, της κυρίας Έφης
- Μηλόπιτα αυτοσχέδια, με πετιμέζι
- Πέντε αστέρια: μίλα μου για μήλα
- Τάρτα τατέν με μήλα: ανάποδα είναι καλύτερα
- Μηλόπιτα ή κέικ; Δύο σε ένα
- Μηλόπιτες εύκολες και νηστίσιμες
- Μπέτυ, η καστανή: στις εύκολες λέμε ναι
- Μήλα τηγανητά, με μέλι και λεμόνι
- Το πιο εύκολο γλυκό με μήλα
- Η μηλόπιτα ειρηνεύει τις εντάσεις
- Βρέχει πάλι απόψε: καιρός για κέικ
- Καραμέλωμα μέχρις εσχάτων: τατέν με κυδώνια
- Στον μανάβη για κέικ