Ανοιξιάτικο φαγητό al fresco
Ήρθε η εποχή που η πέργκολα γίνεται μεσημεριάτικη τραπεζαρία. Ούτε κρύο ούτε ζέστη ούτε αντηλιά στην πρασινωπή ημίσκια που προσφέρουν τα νέα φύλλα πριν πυκνώσουν. Το περιβάλλον απαιτεί φαγητό φρέσκο, ελαφρύ και εποχικό.
Πριν λίγες μέρες, με την Άλκηστη, την Τώνια και την Μαριλή γιορτάσαμε έτσι την άνοιξη. Επειδή όλοι... προσέχουμε λίγο, διάλεξα ένα μενού όχι μόνο υγιεινό και νόστιμο αλλά και σχετικά διαιτητικό:
Μαριναρισμένα φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου σοτέ. Σπαράγγια στο φούρνο. Πράσινη σαλάτα με κορφούλες απ τον λαχανόκηπο. «Πορτοκάλια GB». Τα σπαράγγια στο φούρνο τα έμαθα στην Ισπανία και αποτελούν και μία από τις σοφές προτάσεις της Αγλαΐας. Από τότε που τα πρωτοδοκίμασα δεν απολαμβάνω όσο πρώτα τα πατροπαράδοτα σπαράγγια του ατμού... τώρα μου φαίνονται λίγο νερόβραστα.
Η σαλάτα είναι μια απλή ανοιξιάτικη μαρουλοσαλάτα στην οποία προσθέτω, εκτός από τη φρέσκια ρόκα του κήπου, λουλούδια και κορφούλες. Οι άγριες καλέντουλες έχουν τελειώσει αλλά οι καλλιεργημένες αντέχουν ακόμα. Στην εποχή τους τα γαλάζια ανθάκια της Μπουράντζας (Borago officinalis) με ελαφριά γεύση αγγουριού.
Από τον λαχανόκηπο κόβουμε κι άλλες λιχουδιές: τρυφερές κορφούλες από κουκιά και μπιζέλια. (Τον άλλο μήνα θα βάζω ολόκληρα μπιζελάκια). Με ωμές κορφούλες από άγρια μπιζέλια (τα λένε «ψαρές») στην Κρήτη κάνουν μια πολύ νόστιμη ωμή σαλάτα με λίγο λαδόξυδο στα τέλη Μαρτίου. Δε θα ξεχάσω τη χαρά μου όταν στην Chinatown της Νέας Υόρκης μου πρόσφεραν να δοκιμάσω ένα λαχανικό λιχουδιά... ήταν ψαρές! Pea shoots, τα λένε αγγλικά και τα συνηθίζουν πολύ οι Κινέζοι.
Είναι από καλλιεργημένα μπιζέλια mangetout και τα πουλάνε σ’ όλα τα κινέζικα μανάβικα.
Τα πορτοκάλια GB (από το Grande Bretagne) τα φτιάχναμε στο σπίτι όταν ήμουν παιδί. Η μητέρα μας έλεγε ότι ήταν σπεσιαλιτέ του ομώνυμου ξενοδοχείου. Είναι απλό και δροσιστικό επιδόρπιο και εδώ το φτιάχνω τέτοια εποχή, που τα πορτοκάλια στα δέντρα μας είναι στο πιο γλυκό τους. Για λιγότερο «εξοχικές» περιστάσεις προσθέτω και λίγο Grand Marnier.
Μαριναρισμένα φιλέτα κοτόπουλου
Υλικά - για 4 μερίδες
- 10 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής λίγο χτυπημένα
- χυμός από 2 λεμόνια
- ¾ φλιτζανιού σάλτσα σόγια
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (προαιρετικό)
- 4 κουταλιές λάδι εξαιρετικής ποιότητας
Οδηγίες
Φτιάχνουμε μια μαρινάτα από τη σόγια, το λεμόνι, το λάδι (και το σκόρδο αν το θέλουμε). Την χτυπάμε καλά να ανακατευτούν τα υλικά και λούζουμε τα φιλέτα. Τα σκεπάζουμε και τα φυλάμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες γυρίζοντας μια-δυο φορές. Χωρίς να τα σκουπίσουμε τα βάζουμε σε αρκετά ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ή μαντεμένια πλάκα (skillet) και τα σοτάρουμε, γυρίζοντας με την τσιμπίδα μερικές φορές ώσπου να καραμελώσουν (σύνολο 10-15 λεπτά). Στα τελευταία λεπτά προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρινάντ. Σερβίρουμε αμέσως.
Σπαράγγια στο φούρνο
Υλικά
- 1 μάτσο σπαράγγια πράσινα λεπτά (αν είναι χοντρά θα αυξήσουμε το χρόνο ψησίματος) με τις ινώδεις άκρες κομμένες
- 2-3 κουταλιές λάδι εξαιρετικής ποιότητας
- 1 κουταλίτσα αλάτι θαλασσινό (κατά προτίμηση ανθό αφρού)
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200 βαθμούς.
Τοποθετούμε τα σπαράγγια σ’ ένα πυρέξ σε μία στρώση και ραντίζουμε με το λάδι, ανακατεύοντας προσεκτικά να πάει παντού.
Αλατίζουμε και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για μισή περίπου ώρα, γυρίζοντας μια φορά με την τσιμπίδα.
Είναι έτοιμα όταν οι κορφές τους είναι κριτσανιστές.
Σερβίρουμε με κομμένο λεμόνι.
(Εγώ συνήθως φτιάχνω διπλή ποσότητα γιατί γίνονται ανάρπαστα.)
Πορτοκάλια GB
- 8 πορτοκάλια μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 3-4 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι αραιωμένη με λίγο ζεματιστό νερό
- μία χούφτα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (προαιρετικό)
- 2-3 κουταλιές Grand Marnier (προαιρετικό)
Οδηγίες
Σ’ ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, εναλλάσσουμε στρώσεις πορτοκαλιών, μαρμελάδας και αμυγδάλων (αν τα θέλουμε).
Περιχύνουμε με το Grand Marnier.
Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες. Αν μπορούμε να το φτιάξουμε από την προηγουμένη τόσο το καλύτερο (ιδίως αν έχει αμύγδαλα).