Μετσοβόνε: το βασιλικό τυρί
«Μετσοβόνε: Εξωτερικό χρώμα κιτρινωπό προς καφετί (σαν να χρυσίζει). Μέσα το χρώμα του είναι λευκό – αχυρόχρουν (χρώμα του άχυρου). Σχήμα στενόμακρον και «αξιοπεριέργως φαλλικόν».
Πολλοί νομίζουν ότι το «κάνουμε επίτηδες» να μοιάζει έτσι αλλά δεν είναι αλήθεια. Το σχήμα οφείλεται στα στενόμακρα καλούπια και στο τμήμα της τυρομάζας που εξέχει, για να μπορεί να τραβιέται και να βγαίνει από τις φόρμες. Φτιάχνεται σε τρία μεγέθη (1,5 – 2,5 και 4,5 περίπου κιλών)».
Το απόσπασμα προέρχεται από έντυπο του Τυροκομείου Ιδρύματος Μιχαήλ Τοσίτσα, στο Μέτσοβο.
Η ιστορία λέει πως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, μέγας ευεργέτης της περιοχής, φρόντισε να πάνε για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία νεαροί Μετσοβίτες, γόνοι οικογενειών κτηνοτρόφων.
Ένας από αυτούς, ο Αποστόλης Μπίσας, όταν γύρισε στα πάτρια αποφάσισε να βάλει κάτω τη συνταγή και να φτιάξει παρμεζάνα. Φοβόταν, όμως, να να διακινδυνέψει τα 500 κιλά γάλα που χρειαζόταν για να γίνει μία παρμεζάνα βάρους 25 κιλών κι έλεγε στον Αβέρωφ: «Φοβάμαι, Πρόεδρε, μην το χαλάσω». Κι εκείνος του απαντούσε: «Εσύ θα το χαλάς κι εγώ θα πληρώνω...γιατί μόνον έτσι θα μάθεις».
Κάπως έτσι γεννήθηκε το Μετσοβόνε, το βαρύ - αγελαδινό τυρί. «Οι πρώτες αγελάδες που έφερε ο Αβέρωφ ήταν ράτσας Σβιτς από την Ελβετία. Αργότερα φρόντισε και ήρθαν αγελάδες Τζέρσεϋ από τους στάβλους της Ελισάβετ της Αγγλίας. Τους έδωσε ονόματα βασιλισσών και παρήγγειλε ξύλινες ταμπέλες στο ξυλουργείο για να γράφουν με κεφαλαία Βικτώρια, Μαίρη, Ελισάβετ».
Η πιο γρήγορη και νόστιμη εκδοχή του Μετσοβόνε είναι ψητό στα κάρβουνα με λεμόνι. Η παρακάτω συνταγή όμως είναι εύκολη και αποδεικνύει πως ένα τυρί με τόσο ξεχωριστή γεύση, μπορεί να απογειώσει το άρωμα ενός πιάτου. Αν έχετε διάθεση και όρεξη, αντικαταστήστε το Μετσοβόνε με όποιο άλλο τυρί της προτίμησής σας, η διαφορά θα είναι υπέρ του ηπειρώτικου.
Κοτόπουλο με μετσοβόνε
- 1 φιλέτο κοτόπουλο
- 4 φέτες Μετσοβόνε
- 3 κολοκυθάκια
- 8 ντοματίνια
- ½ λεμόνι
- ½ πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας βιτάμ
- 10 φύλλα μέντας
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα (καυτερή)
- 2 κουτ. σούπας λευκό κρασί
- δυο σταγόνες ουίσκι
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Καθαρίζουμε το στήθος του κοτόπουλου, το κόβουμε οριζόντια, χωρίζοντάς το σε 4 λεπτά φιλέτα. Αλείφουμε τη μουστάρδα. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες το κολοκυθάκι, στύβουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι και ρίχνουμε το χυμό στα κολοκύθια, για να μαριναριστούν κι αυτά. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στις φέτες κοτόπουλο για να ψηθούν. Τρίβουμε από πάνω λίγο πιπέρι και αλάτι.
Ψήνουμε και από τις δυο πλευρές για πολύ λίγο.
Βάζουμε την πρώτη φέτα κοτόπουλο σε πυρέξ, το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Από πάνω βάζουμε μία φέτα τυρί και συνεχίζουμε εναλλάξ. Ψήνουμε για 10’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα σοτάρουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και αλάτι. Πιέζουμε τα ντοματίνια με μία σπάτουλα για να βγάλουν το χυμό τους. Κόβουμε τα φύλλα μέντας σε μικρά κομμάτια με το χέρι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το κρασί και τη στάλα του ουίσκι. Σερβίρουμε το κοτόπουλο, βάζουμε τα μαριναρισμένα κολοκυθάκια στο πλάι και γαρνίρουμε με τη σάλτσα. Καλή μας όρεξη!
Δείτε το προφίλ της Λίνας Παπαδάκη στο protagon.gr