Τα νηστίσιμα: μακαρονάδα «μπλουμ» με άποψη
Αυτή, νομίζω, ότι είναι η αγαπημένη μου μακαρονάδα. Την φτιάχνουμε στο σπίτι τις μέρες της Σαρακοστής, ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα και όχι μόνο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια μακαρονάδα παντός καιρού. Μπορεί να φαγωθεί άνετα χωρίς τυρί - ακόμα και χωρίς λάδι για περισσότερο αποφασισμένους. Εύκολη και ζουμερή, χωρίς πολλά - πολλά. Μια μακαρονάδα «μπλουμ» με άποψη.
Υλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια Νo 6
- 3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 πιπεριές κέρατο (όχι καυτερές!) κομμένες σε ροδέλες
- 3 ντομάτες μέτριες κομμένες σε μικρά κομματάκια
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2-3 κουταλιές ντοματοχυμό
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)
- 2 λίτρα νερό (ίσως και λίγο παραπάνω)
- αλάτι, πιπέρι, λάδι
Σε μια κατσαρόλα φαρδιά και σχετικά ρηχή βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί λίγο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα γυρίζουμε με μια κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν - δε θέλουμε να πάρουν χρώμα -, προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από λίγο τη ντομάτα και τον ντοματοχυμό. Μόλις μαραθούν τα λαχανικά μας, ρίχνουμε το νερό. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για δέκα λεπτά και προσθέτουμε το αλάτι και τα μακαρόνια.
Ανακατεύουμε τα μακαρόνια πού και πού, για να μη κολλήσουν, και 2 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα. Χρειάζονται περίπου 10-12 λεπτά βράσιμο. Καλό είναι να φροντίσουμε τα μακαρόνια να έχουν αρκετή σάλτσα μόλις τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, για να παραμείνουν ζουμερά. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό. Στην περίπτωση βέβαια που δεν νηστεύετε, μπορείτε σίγουρα να βάλετε τριμμένο τυρί - της πάει πολύ ένα καλό κατσικίσιο ή μια πικάντικη φέτα τριμμένη στο χέρι σε μικρά κομματάκια.