Έρχεται ο θείος από το χωριό
Θεωρητικά στις λαϊκές αγορές της Αθήνας βρίσκει κανείς τα πάντα - ακόμα και οι απαιτητικοί, εκλεκτικοί καλοφαγάδες, διαθέτοντας λίγο χρόνο για ψάξιμο, μπορούν να εντοπίσουν μερικά από τα πιο διαλεχτά φρούτα και ζαρζαβατικά στους πάγκους με τα βιολογικά καλούδια. Όσοι βέβαια τυχαίνει να έχουν οικείους που ζουν στα χωριά και στον τόπο καταγωγής τους, θα συμφωνήσουν πως τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα πεσκέσι τους με λαχανικά, φρούτα και δροσάτα χορταρικά, που με νοιάξιμο και φροντίδα έχουν πακετάρει. Πέρα από τη φρεσκάδα του περιεχομένου, τα πεσκέσια κουβαλούν κάτι από την ατμόσφαιρα του κάθε τόπου, μυρωδιές και γεύσεις αυθεντικές που πλημμυρίζουν τις κουζίνες με ευωδιές της γης του, θυμίζοντάς κάτι που συχνά λησμονούμε: πόσο φροντισμένο, υγιεινό και εύγευστο μπορεί να είναι το φαγητό της καθημερινής μας μαρμίτας.
Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αν μια φορά κάθε εβδομάδα έφτανε στην πόρτα σας ένα πεσκέσι γεμάτο κρητικά καλούδια, βιολογικά και διαλεγμένα, με κόστος μάλιστα που δεν θα ξεπερνούσε εκείνο της αγοράς τους από κάποια αθηναϊκή βιολογική αγορά; Αυτόν τον ρόλο, του "θείου από το χωριό", όπως χιουμοριστικά αναφέρει ο ίδιος, έχει αναλάβει για τους διαμένοντες στην Αττική, ήδη από το 2009, ο Κώστας Κρεμμύδας από την Κίσσαμο Χανίων.
Λίγα λόγια για την ιστορία του: μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης σε εταιρείες σχετιζόμενες με τον αγροτικό τομέα (σπόροι, λιπάσματα, κλπ), αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Κρήτη και να ασχοληθεί με τις θερμοκηπευτικές και υπαίθριες βιολογικές καλλιέργειες. Αν και την εποχή εκείνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δηλαδή, δεν υπήρχε αρκετή γνώση και ενημέρωση γύρω από τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, επέμεινε σε αυτόν κυρίως γιατί η πρότερη πείρα του τον βοήθησε να εντοπίσει τις σημαντικές αλλοιώσεις που τα χημικά επιφέρουν στα οπωροκηπευτικά. Καλλιεργώντας λοιπόν έρχεται η όρεξη και, θέλοντας να εμβαθύνει στα της βιολογικής καλλιέργειας, καταλήγει στη Σκωτία για μεταπτυχιακό στη Βιολογική Γεωργία.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή την ιδέα του “κουτιού που ταξιδεύει”, βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στον θεσμό του box scheme, που ειδικά στη Βρετανία έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια: ένα πεσκέσι με καλούδια από τοπικούς παραγωγούς ή συνεταιρισμούς που αποστέλλονται, εντός λίγων ημερών, καθότι βιολογικά, απευθείας σε καταναλωτές ή σε σημεία πώλησης, όπως οι υπαίθριες αγορές. Γίνεται λοιπόν ο πρώτος εντός Ελλάδας που αποπειράται να στήσει κάτι σαν online μανάβικο, μια εταιρεία, την “Κρεμμύδας Βιοκιβώτια”, που θα επιτρέπει στους κατοίκους της Αττικής να παραγγέλνουν φρούτα, λαχανικά αλλά και τοπικά κρητικά προϊόντα, που, σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες, φτάνουν καλοδιατηρημένα έξω - κυριολεκτικά - από την πόρτα τους.
Επί της διαδικασίας: Οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα biokremmydas.pastebin.gr. Εκεί, αφού συμπληρώσουν τα αναγκαία στοιχεία, γεμίζουν το ηελκτρονικό καλάθι τους επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά από εκείνα που βρίσκονται στη λίστα. Τιμές, πιστοποιήσεις και παραγωγοί αναγράφονται αναλυτικά, επομένως οι κάπως καχύποπτοι μπορούμε να το ψάξουμε λίγο περαιτέρω, αναζητώντας την προέλευση κάθε είδους. Το μεγαλύτερο μέρος τους βέβαια καλύπτεται από τις βιολογικές καλλιέργειες του άξιου Κώστα Κρεμμύδα. Ελάχιστη παραγγελία μόλις τα 25 ευρώ: ολόφρεσκες πατάτες, μυρωδικά, όπως θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, εποχικά φρούτα αλλά συχνά και χειροποίητα παραδοσιακά παξιμάδια ή ζυμαρικά από συνεταιρισμούς και βιοτεχνίες της περιοχής - όλα όσα, με κόπο και μεράκι, καταφέρνει να συγκεντρώσει από ντόπιους παραγωγούς και καλλιεργητές.
- Πότε μπορεί κανείς να παραγγείλει;
«Η λίστα ανοίγει από το Σάββατο το βράδυ ως και τη Δευτέρα το μεσημέρι - ε, αν κάποιος αργήσει λίγο, δεν είμαστε και πολύ αυστηροί. Τότε παραγγέλνουν όσοι βρίσκονται στα βόρεια προάστια και τα δυτικά, όπως στον Πειραιά. Οι πρώτοι θα έχουν την παραγγελία τους την Τετάρτη και οι δεύτεροι την Πέμπτη. Από Τρίτη ως Πέμπτη ανοίγει εκ νέου η λίστα για τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας. Με τον ίδιο τρόπο, οι πρώτοι παραλαμβάνουν το πεσκέσι τους το Σάββατο ενώ οι δεύτεροι την Κυριακή. Μεσολαβούν δηλαδή περίπου τρεις ημέρες από τη στιγμή της παραγγελίας. Τα προϊόντα συλλέγονται μόλις συγκεντρωθούν οι παραγγελίες, καθώς πρέπει να παραμείνουν φρέσκα.»
- Και το κόστος;
«Κοστίζουν όσο περίπου θα κόστιζαν και σε μια βιολογική λαϊκή. Τα έξοδα της μεταφοράς μηδενικά, το κιβώτιο με τα καλούδια συνοδεύει απόδειξη αναλυτική και η πληρωμή γίνεται τη στιγμή της παράδοσης.»
Καμία υποχρέωση για επανάληψη της παραγγελίας - αν και, όπως λέει, είναι πολλοί εκείνοι που συστηματικά, σχεδόν κάθε εβδομάδα, καλύπτουν τις προμήθειες του νοικοκυριού τους με αυτόν τον τρόπο. «Υπάρχουν και περίεργες απαιτήσεις βέβαια», αναφέρει ο Κώστας. «Είναι πολλοί οι γονείς, για παράδειγμα, που ζητούν επίμονα αχλάδια για τα παιδιά τους, ασχέτως αν είναι η εποχή τους. Προσπαθώ να εξηγήσω πως στέλνουμε μόνο αυτά που μπορούμε να βρούμε την κάθε εποχή, φρέσκα και αυστηρά βιολογικά.»
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα biokremmydas.wikidot.com, να επικοινωνήσετε με τον φιλικότατο Κώστα Κρεμμύδα στο τηλέφωνο 693 68 73 007 καθώς και στο e-mail bio.kremmydas@gmail.com.