Ο Γερμανός θέλει τη ρίγανή του
Η κυπριακή γεωργική παραγωγή έχει ταυτιστεί με τις περίφημες κυπριακές πατάτες, το σταφύλι και τα φρέσκα λαχανικά. Μια νέα έρευνα όμως, αφήνει στην άκρη αυτό το δεδομένο, δίνοντας νέα προοπτική στις εξαγωγές κυπριακών προϊόντων στις σημαντικότερες αγορές φρέσκων λαχανικών (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Πολωνία) με έμφαση στα αρωματικά φυτά και δη στη ρίγανη, το μυρώνι, το εστραγκόν (τάρακον), τη μέλισσα και τη μαντζουράνα.
Σύμφωνα με την έρευνα του κυπριακού Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, το γεγονός ότι οι μεγάλες αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας συνορεύουν με μεγάλους προμηθευτές, όπως η Ολλανδία, καθιστά δύσκολη την εξαγωγική προσπάθεια της Κύπρου για βασικά λαχανικά, όπως οι τομάτες και τα αγγούρια. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλα τα λαχανικά: Στην Αγγλία κυκλοφορεί μπάμια από τη μακρινή Ταϊλάνδη, ενώ στη Γερμανία και στην Αγγλία είναι ευρεία η κυκλοφορία αρωματικών φυτών από το Ισραήλ και το Μαρόκο, χώρες που έχουν παρόμοιο κλίμα με την Κύπρο, όμως δεν ανήκουν στην ΕΕ.
Ήδη οι κυπριακές εξαγωγές μετακινούνται σταδιακά από τα ογκώδη γεωργικά προϊόντα σε προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως τα αρωματικά φυτά, τα οποία εξάλλου δεν απαιτούν μεγάλους χώρους (cargo) στα αεροπλάνα. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, οι εξαγωγές της ρίγανης έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ σιγά - σιγά νέα είδη, όπως το μυρώνι, το εστραγκόν, η μαντζουράνα και η μέλισσα βρίσκουν τον δρόμο προς τις ξένες αγορές. Στα πλεονεκτήματα αυτών των εξαγωγών πρέπει να προστεθεί η μεγάλη γκάμα επιλογών, η οποία περιορίζει το ρίσκο των παραγωγών σε περίπτωση αποτυχίας ενός από τα παραγόμενα προϊόντα. Επιπλέον, η εφαρμογή των κανόνων πολλαπλής συμμόρφωσης και η τήρηση των αγροπεριβαλλοντικών υποχρεώσεων διασφαλίζουν την ασφάλεια των προϊόντων που παράγονται και καθιστούν τα κυπριακά ασφαλέστερα έναντι των λαχανικών τρίτων χωρών.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, μια τέτοια εξαγωγική προσπάθεια μπορεί να αποφέρει γρηγορότερα αποτελέσματα από χώρες στις οποίες μπορούν σχετικά εύκολα να διεισδύσουν τα πέντε κυπριακά προϊόντα, όπως είναι η αγγλική, όπου η ύπαρξη μιας κραταιάς κυπριακής παροικίας και η μετακίνηση μεγάλου τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο διευκολύνουν την προσπάθεια. Παρόμοια, και η ελληνική αγορά προσφέρεται λόγω της γειτνίασης, του μεσογειακού προτύπου διατροφής και της κοινής παράδοσης.
Ήδη, από το νησί εξάγονται αρωματικά φυτά σε 14 χώρες της ΕΕ και σε εφτά τρίτες χώρες. Πρόκειται κυρίως για μέθη, μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο αλλά και άλλα αρωματικά φυτά, τα οποία όμως εξάγονται κυρίως αποξηραμένα και σε ποσότητες μικρότερες των 100 τόνων. Το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών συστήνει η παραγωγή αρωματικών φυτών με εξαγωγική προοπτική να στηριχτεί κυρίως σε κυπριακές ποικιλίες, προκειμένου αφενός να διαφοροποιηθεί η παραγωγή από τον ανταγωνισμό και αφετέρου να επιτραπεί η κατοχύρωσή τους με εθνικό πρότυπο.
Ως εκ τούτου, όλα τα κυπριακά αρωματικά παρουσιάζουν εν δυνάμει μια καλή προοπτική για εξαγωγές. Ενδεικτικά, αναφέρονται στην έρευνα αρωματικά φυτά με καλές εξαγωγικές προοπτικές, όπως ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο δυόσμος, η ρόκα, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η ρίγανη και το φασκόμηλο.
Δείτε το προφίλ της Χρύστας Ντζάνη στο protagon.gr.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Αρωματικά ή μυρωδικά;
- Πες ένα βότανο!
- Σώστε τα βότανα της Κρήτης
- Η αντεπίθεση του χαμομηλιού
- Τζιβέρτι: η Κύπρος στάζει μέλι
- Της Τυρινής: ραβιόλες κυπριακές
- Μαγειρεύοντας σπανακόπιτα στην Ισπανία
- Και αρωματουρισμός;
- Organic Islands: της Νάξου τα αρώματα
- Άνασσα: βασιλικά βότανα
- Ρίγανη από τον τόπο σου