Υπάρχει μήνας του μέλιτος;
«Να ζείτε το μήνα του μέλιτος όλο το χρόνο», μας προτρέπει ο Θεμιστοκλής Αλέξης. Αυτός μπορεί να κυριολεκτεί. Ο νεαρός μελισσοκόμος από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ξεχωρίζει στα μέρη του από την μακριά του κοτσίδα και την καλή του την καρδιά. Οι πωλήσεις αυτή την εποχή δεν πάνε καλά, αλλά αυτός δεν πτοείται. «Μπορούμε να ζήσουμε και με λίγα», επιμένει. Σε πολλές περιπτώσεις δεν πουλάει το μέλι του, αλλά το ανταλλάσσει με άλλα προϊόντα. Άλλωστε η δική του ιδεολογία είναι ότι μπορεί να υπάρξει «ζωή και χωρίς χρήμα».
Μονίμως χαμογελαστός;
Μα η ζωή είναι ωραία, πρέπει να την βλέπουμε, όπως βλέπουμε το ποτήρι. Μισογεμάτο όχι μισοάδειο.
Παίρνει ο κόσμος μέλι;
Σε περιόδους κρίσης όπως τώρα, μια παίρνει μια δεν παίρνει, αλλά εντάξει, αισιόδοξος είμαι. Κι αν δεν πάρουν εδώ, θα πάρουν στο εξωτερικό.
Τα στέλνεις έξω;
Βέβαια. Σιγά-σιγά όμως. Πρέπει με βήματα, αργά και σταθερά.
Στενοχώριες έχει η ζωή εδώ;
Έχει και στενοχώριες. Για ν’ αξιολογήσουμε το καλό πρέπει να υπάρχει και κακό. Αν μας έρθει μια στενοχώρια την αξιολογούμε και εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι. Εγώ έγινα καλύτερος μετά από ένα τροχαίο που είχα. Κάθισα και διάβασα. Τι άλλο να έκανα τόσους μήνες στο κρεβάτι.
Μεγάλο ατύχημα δηλαδή;
Ναι αλλά στο τέλος έφτασα να ευγνωμονώ αυτόν που με τράκαρε. Άλλαξε η ζωή μου. Το φιλοσόφησα, που λέτε και εσείς οι Αθηναίοι.
Οικονομικά πώς πάνε τα πράγματα;
Οικονομικά δεν πάμε καλά, αλλά έχει δημιουργηθεί εδώ στην Ιεράπετρα μια ομάδα και χρησιμοποιούμε το «Καερέτι» αντί για ευρώ.
Το έχω ακούσει, το κάνετε πραγματικά;
Φυσικά το κάνουμε πραγματικά. Ανταλλάσσουμε προϊόντα, ανταλλάσσουμε εργασίες…
Ας πούμε λοιπόν, ότι εγώ δεν έχω λεφτά και σου ζητάω ένα κιλό μέλι. Τι θα σου δώσω;
Θα με βοηθήσεις να κάνω μια σελίδα στο ίντερνετ. Η σελίδα ας πούμε ότι κάνει 200 «Καερέτια». Θα πάρεις από μένα 20 μέλια που το καθένα έχει 10 «Καερέτια». Έτσι κάνουμε. Κάποιος θα σου κάνει μαθήματα, άλλος θα σου προσέχει το κοπέλι σου και αυτό κάνει κύκλο. Όταν ανταλλάσσεις ένα προϊόν, είναι τελείως διαφορετικά με αυτά τα ψεύτικα, τα λεφτά.
Τι σου λένε τα μελίσσια;
Μου λένε πάρα πολλά πράγματα. Μέσα στα μελίσσια είναι ένας πολιτισμός, που καθημερινά μαθαίνεις και παίρνεις πληροφορίες.
Τι σου έχουν μάθει δηλαδή;
Αυτό που μου μαθαίνουν καθημερινά είναι η ομαδικότητα. Η ομαδικότητα δεν υπάρχει στο ελληνικό κοινό. Αν υπήρχε ομαδικότητα θα πηγαίναμε και καλά.
Ναι, αλλά οι εργάτριες δουλεύουν και η βασίλισσα κάθεται.
Δεν κάθεται. Η βασίλισσα γεννά 2.500 αυγά την ημέρα. Όλη μέρα κι όλη νύχτα δουλεύει η βασίλισσα.
Οι κηφήνες;
Και οι κηφήνες. Κάνουν δουλειά κι αυτοί. Ας πούμε το καλοκαίρι με το πέταγμα των φτερών τους δημιουργούν έναν αερισμό, σαν air-condition και αερίζεται η κυψέλη.
Μάλιστα, παρεξηγημένοι και οι κηφήνες…
Ναι, εσείς τους έχετε παρεξηγήσει. Εμείς ξέρουμε ότι και αυτοί προσφέρουν. Η ομαδικότητα που λέγαμε.
Άγιος Νικόλαος, Λασίθι
Δείτε εδώ τα στοιχεία του Θεμιστοκλή Αλέξη