Bodegas Krontiras, το ελληνικό οινοποιείο της Αργεντινής
Κρασί παράγεται σε πολλές επαρχίες της Αργεντινής, στη Σάλτα, για παράδειγμα, στην Κόρντομπα και στο Σαν Χουάν, η Μεντόζα, όμως, μια περιοχή με φόντο τον επιβλητικό όγκο των ‘Ανδεων, είναι η πιο διάσημη από όλες, αφού εδώ παράγεται το 70% της συνολικής οινικής παραγωγής της χώρας η οποία ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο λίτρα το χρόνο. Βασίλισσα των αμπελώνων της είναι η ερυθρή ποικιλία Malbec (σημειώστε ότι η 17η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Malbec), καλά τα πάνε, όμως, εδώ και οι μπορντολέζικες Cabernet Sauvignon και Merlot ενώ οι νέοι οινοποιοί της περιοχής πειραματίζονται επίσης με τις ποικιλίες Cabernet Franc και Petit Verdot. Αντίστοιχα, στα λευκά ξεχωρίζουν η ντόπια ποικιλία Torrontés Riojano και οι γαλλικές Chardonnay, Sauvignon Blanc and Viognier. Περισσότερα από 1000 οινοποιεία υπάρχουν στην Μεντόζα ενώ δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι οινοποιοί που έχουν εγκατασταθεί επίσης στην περιοχή.
Εδώ, λοιπόν, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Lujan de Cujo, όπου παράγονται τα καλύτερα Malbec της Αργεντινής, εγκαταστάθηκε και μια ελληνική οικογένεια. Ο Κωνσταντίνος Κροντηράς και η σύζυγός του, Silvina Macipe Krontiras, λάτρεις του καλού κρασιού και της Αργεντινής, δημιούργησαν ένα μοναδικό οινοποιείο, με εντελώς σύγχρονο οικολογικό εξοπλισμό και μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές συνολικής δυναμικότητας 180.000 λίτρων. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που στη Μεντόζα ένα ιδιόκτητο πιστοποιημένο βιοδυναμικό οινοποιείο οινοποιεί τα δικά του βιοδυναμικά σταφύλια.
«Είναι τόσο σύγχρονο και τόσο καλοφτιαγμένο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο», μας είπε με ενθουσιασμό ο διεθνής οινολόγος Πάνος Ζουμπούλης, ο οποίος συνεργάζεται με την Bodegas Krontiras και πλέον μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αργεντινή. Η αρχιτεκτονική του οινοποιείου το οποίο έχει λάβει την πιστοποίηση Demeter το 2012, είναι εμπνευσμένη από τις αρχές της βιοδυναμικής και την αρχαία ιερή γεωμετρία με σκοπό να δημιουργηθεί το τέλειο περιβάλλον για την οινοποίηση και την παλαίωση των κρασιών ενώ επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά μονωτικά υλικά (άχυρο) και μέθοδοι ανακύκλωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.
Ο Πάνος Ζουμπούλης πιστεύει πως το καλό κρασί γίνεται στο αμπέλι, στο χώμα, και όχι στο οινοποιείο, γι’ αυτό και από το 2001 ασχολείται συστηματικά με την εφαρμογή της βιολογικής, βιοδυναμικής και ομοιοδυναμικής καλλιέργειας σε αμπελώνες και ελαιώνες. Δηλώνει μάλιστα ευτυχής αφού ο Κωνσταντίνος Κροντηράς τον άφησε απόλυτα ελεύθερο να εφαρμόσει στη Mendoza τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας (σχετικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου για την προώθηση της βιοδυναμικής γεωργίας στην Ελλάδα, Demeter Hellas)
Οι αμπελώνες
Τα σταφύλια προέρχονται από δύο αμπελώνες, που διαθέτουν βιολογική και βιοδυναμική πιστοποίηση. Στην περιοχή του Maipu όπου δροσερές νύχτες και ζεστές ημέρες δημιουργούν ένα μικροκλίμα ιδανικό για κρασιά με έντονο χρώμα και αρώματα, 18 εκτάρια φυτεύτηκαν το 2005 με τις ποικιλίες Malbec, Petit Verdot, Chardonnay και Aglianico.
Ταυτόχρονα, στις όχθες του ποταμού Mendoza στην περιοχή του Perdriel που είναι ξακουστή για τα παλιά αμπέλια της, αγοράστηκε ένας αμπελώνας – μνημείο, τα σταφύλια του οποίου οινοποιούνται αποκλειστικά για το διεθνώς βραβευμένο Dona Silvina Reserva Malbec που είναι το κορυφαίο κρασί του οινοποιείου. 12 εκτάρια φυτεμένα με κλήματα 120 ετών από τις ποικιλίες Malbec και Tempranillo, αρχαίες ελιές και οπωροφόρα δροσίζονται εδώ τα πρωινά από τον αέρα των Ανδεων ο οποίος συμβάλλει στο ξεχωριστό μικροκλίμα της περιοχής. Τη βιοποικιλότητα του κτήματος συμπληρώνει μια μικρή φάρμα με αγελάδες, πρόβατα, άλογα, γαϊδουράκια και γουανάκους, ένα είδος λάμα με κοντό κοκκινωπό τρίχωμα.
Σημειωτέον ότι ο οινοτουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην περιοχή της Μεντόζα. Για το λόγο αυτό στη μέση του κτήματος με εξαιρετική θέα στις Ανδεις και τους αμπελώνες της περιοχής έχει δημιουργηθεί και πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα ένας ξενώνας που συνδέεται υπογείως με τα κελάρια του οινοποιείου. Διαθέτει τέσσερις πολυτελείς σουίτες, εστιατόριο και χώρους υποδοχής οινοτουριστών οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της βιοδυναμικής καλλιέργειας και οινοποίησης.
Τα κρασιά
Ελαιόλαδο και γκράπα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα προϊόντα των Bodegas Krontiras, όμως εκείνα που έχουν κατακτήσει τις αγορές της Αμερικής, της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Ιαπωνίας και πρόσφατα έφτασαν στο Λονδίνο και στην Αθήνα είναι τα έξι κρασιά του οινοποιείου:
Dona Silvina Rosado 2014. Ροζέ κρασί φαγητού, 100% Malbec, με διακριτικά αρώματα λευκών λουλουδιών και φράουλας, φρεσκάδα στη γεύση, ισορροπημένη οξύτητα και ελαφρώς πιπεράτη επίγευση.
Dona Silvina Fresh Malbec 2014. 100% Malbec, ερυθρό φρουτώδες και πικάντικο που πίνεται κρύο.΄Εχει εμφιαλωθεί τέσσερις μήνες μετά τον τρύγο και είναι το κρασί που χάρισε στον Πάνο Ζουμπούλη τον τίτλο του loco Griego, του τρελού Ελληνα που τόλμησε να κάνει ένα Malbec χωρίς να το περάσει από βαρέλι.
Dona Silvina Malbec 2012: Ενα αντιπροσωπευτικό αργεντίνικο Malbec με βαθύ μωβ χρώμα και αρώματα δαμάσκηνου, βανίλιας και κακάο με ισορροπημένη οξύτητα που έχει περάσει 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και προτείνεται για παλαίωση τουλάχιστον 7 χρόνων στη φιάλη.
Dona Silvina Malbec Reserva 2009. Αποκλειστικά από σταφύλια κλημάτων 120 ετών που διαλέγονται με το χέρι και οινοποιούνται κατευθείαν σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το κρασί παλαιώνει για 2 χρόνια στα ίδια βαρέλια και στη συνέχεια ξεκουράζεται για 1 χρόνο στη φιάλη. Με έντονο πορφυρό χρώμα και αρώματα δαμάσκηνου και βατόμουρου και διακριτικές νότες καφέ, κακάο και καπνού, έχει ισορροπημένη οξύτητα, βελούδινες και τανίνες και μακρυά φίνα επίγευση. Παλαιώνεται για τουλάχιστον 10 χρόνια στη φιάλη.
Solar del Alma Μalbec, 2013. Είναι η νέα δημιουργία του οινοποιείου, και το μοναδικό συμβατικό τους κρασί, ένα ερυθρό για το καθημερινό τραπέζι με αρώματα κόκκινων φρούτων και διακριτικές νότες πιπεριού, ξύλου και καπνού που προέρχονται από το πέρασμά του από δρύινα βαρέλια και μπορεί να παλαιωθεί για 3 χρόνια στη φιάλη.
Dona Silvina Petit Verdot Single Vineyard Reserva, 2012. Πρόκειται για το πρώτο βιοδυναμικό Petit Verdot της Αργεντινής για το οποίο οι δημιουργοί του είναι υπερήφανοι και πράγματι το αξίζει. Οινοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με φυσικές ζύμες, παλαιώνεται σε νέα δρύινα βαρέλια για 18 μήνες και στη συνέχεια ξεκουράζεται 6 ακόμα μήνες στη φιάλη. Εχει έντονα πορφυρό χρώμα και ντελικάτα αρώματα ώριμων βατόμουρων, ελιάς, βανίλιας και καπνού, και η οξύτητά του δένει αρμονικά με γλυκές τανίνες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Οίνος πορτοκαλής: Μεθυμναίος
- Σπάνια αιγαιοπελαγίτικα κρασιά
- Οικογένεια Σπυρόπουλου: εκλεκτό κρασί, τυρί ασυναγώνιστο
- Το τραπέζι της γιορτής: φυσαλίδες και γλυκό ψωμί
- Το τραπέζι της γιορτής: αρώματα στο φαγητό και το ποτήρι
- Κώστας Λαζαρίδης, ο πατριάρχης του δραμινού κρασιού
- Η Δράμα του κρασιού, μια πόλη-έκπληξη
- Για πρώτη φορά σιτσιλιάνικα κρασιά στην Αθήνα
- Του κόσμου τα παράξενα κρασιά
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2017: Τρύγος φτωχός, ποιοτικός και ακριβός
- Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αποθεώνουν ένα «άγνωστο» κρασί του Τυρνάβου
- Με το Grape στη Θράκη!
- Grape Travel: Στην Αργεντινή, τη χώρα του Malbec