Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πεπόνια έχω! Περάστε...

του Σπύρου Σεραφείμ Wikiπεπόνι, φρούτα, καλοκαίρι, καλοκαιρινά φρούτα

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Το πεπόνι είναι από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα και κρατάει χρόνια η κόντρα του με το καρπούζι. Επειδή, όμως, υδροπέπονα φάγαμε εδώ ήρθε η ώρα για το πεπονάκι.

Πεπόνι όπως Cucumis melo - Σικυός ο πέπων, από την αρχαία λέξη «πέπων» που σημαίνει ώριμος. Πέπων ο κοινός, ο καρπός της πεπονιάς, που είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, κάτι σαν ξαδέρφια με την κολοκυθιά, την αγγουριά και, ναι, την καρπουζιά.

Πεπόνι όπως στρογγυλό ή ωοειδές, με φλούδα παχιά ή λεπτή, χρώματος κίτρινου ή πρασινωπού, με φλούδα λεία ή με γραμμώσεις, με γεύση γλυκιά και αρωματική, σάρκα χυμώδη, μαλακιά ή σκληρή.

Πεπόνι όπως καλοκαίρι, αφού καλλιεργείται όπου κάνει ζέστη και έχει εδαφική υγρασία, βλέπεις η πεπονιά είναι φυτό αναρριχώμενο ή έρπον και καταγωγή έχει από την Ασία. Αν φυτέψεις, θα πρέπει να ξέρεις ότι χρειάζεται πολύ πότισμα και θα πρέπει να περιμένεις περίπου 3 μήνες.

Προσοχή όμως: Η πεπονιά είναι φυτό επιπολαιόρριζο και αυτό δεν σημαίνει ότι γυρνάει κάθε βράδυ και με διαφορετικό άντρα ή παρατάει την οικογένεια. Απλώς, γύρω της ελλοχεύουν πολλά ζιζάνια και για να αφαιρεθούν χρειάζεται προσοχή επειδή μπορεί να καταστρέψεις το ίδιο το φυτό. Σας μιλάω εκ πείρας...

[Photo: sjameron]
[Photo: sjameron]

Σύμφωνα με τη wikipedia (προσκυνώ) υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες πεπονιάς, που συγκεντρώνονται σε 7 κύριες ομάδες:

Κασάμπα ή χειμωνιάτικη. Παράγει μεγάλους καρπούς μέτριας γεύσης και η ονομασία «χειμωνιάτικη» δόθηκε επειδή τα πεπόνια της ωριμάζουν πολύ αργά - εντάξει, δεν είναι και Τζακ Ντάνιελς.
Καλυπτόμενη. Παράγει μικρού μεγέθους εύγευστα πεπόνια, με πορτοκαλόχρωμη σάρκα. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν τα μοσχοπέπονα.
Κανταλούπε. Η καταγωγή της πεπονιάς αυτής είναι από την ιταλική περιοχή Κανταλούπο. Καλλιεργείται, βασικά, σε θερμοκήπια.
Ευπροσάρμοστος. Ο καρπός της πεπονιάς αυτής θυμίζει εκείνη του αγγουριού και μπορείς να φτιάξεις κομπόστες και μαρμελάδες.
Η ομάδα Χίτο βγάζει πεπόνια που μοιάζουν με λεμόνια και καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ασίας. Η γεύση τους είναι γλυκόξινη και η σάρκα λευκωπή.
Ντούνταλμ. Οι καρποί έχουν το μέγεθος πορτοκαλιού, αλλά δεν τρώγεται. Είναι καλλωπιστικό φυτό!
Λουτίφια. Επειδή έχουν ουδέτερη γεύση, καλύτερα να φτιάξετε μαρμελάδες και κομπόστες, αρκεί να προσθέσετε ζάχαρη.

Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο. Ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι Η.Π.Α. Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, ενώ συνολικά καλλιεργούνται 65.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή μας φτάνει τους 20.000 τόνους. Έχουμε αρκετές ποικιλίες πεπονιάς: Τις «μπανάνες», τις «αργείτικες», τα «κρεμαστά χειμωνιάτικα» της Πελοποννήσου και τα... «κουνέλια», με τη λευκοκίτρινη σάρκα.

[Photo: maggiemason@Flickr]
[Photo: maggiemason@Flickr]

Αν φας 100 γρ. πεπονιού, θα προσλάβεις 21 θερμίδες, κατά άλλους διαιτολόγους 34. Στην ίδια ποσότητα θα πάρεις 5 γρ. υδατανθράκων και 94,2 γρ. νερού, 0,9 γρ. φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και C, με 547mg καλίου. Το πεπόνι αποτελεί μία από τις καλύτερες τροφές καύσης λίπους και είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας, ενώ μειώνει την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη, προστατεύοντας από διάφορους τύπους καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αρκεί, βέβαια, να το τρως μόνο του, όχι με αλλαντικό τύπου προσούτο ή με τυρί.

Αν δεις στον ύπνο σου πεπόνι, οι ονειροκρίτες ισχυρίζονται ότι προμηνύουν δυσάρεστα γεγονότα. Αν είσαι παντρεμένη θα απατήσεις τον σύζυγό σου, αν είσαι ελεύθερη θα μείνεις έγκυος, ενώ αν είσαι άντρας και δεις ότι τρως πεπόνι, θα σου έρθει μια στεναχώρια. Τι να σας πω, δεν τα ξέρω αυτά. Το σίγουρο είναι ότι το πεπόνι είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο. «Όποιος έχει το μαχαίρι έχει και το πεπόνι» λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει -επειδή έχετε τη σειρά μαχαιριών «Νίντζα»- να φάτε μια καρότσα φορτηγού πεπόνια.

Με έναν φίλο μου προχτές, καθόμασταν στη βεράντα του σπιτιού μου. «Για ποιο λόγο τη χώρισες;» τον ρώτησα. «Μου έκανε το βαρύ πεπόνι», μου αποκρίθηκε – και φάγαμε άλλη μια γαβάθα πεπονάκι, μπας και γλυκαθούμε...

* Ο Σπύρος Σεραφείμ είναι δημοσιογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'