Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα «έξυπνα» κεράσια

της Χριστίνας Ταχιάου κεράσια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αντιοξειδωτικές ουσίες

Πώς μπορεί ένα προϊόν της γης να αποκτήσει προστιθέμενη αξία; Με τη μεταποίησή του και την περαιτέρω αξιοποίησή του, κάτι που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Με την ερευνητική του ομάδα μελέτησε τις ιδιότητες της ποικιλίας του κερασιού «Τραγανά» και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σήμερα σε αγρότες του νομού Πέλλας.

Photo: Sekkle@Flickr
Photo: Sekkle@Flickr

Από το Εργαστήριο Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει προκύψει μια γκάμα βιολειτουργικών τροφίμων από την περιβαλλοντική βόμβα που λέγεται τυρόγαλο. Κέικ και cookies από ένα προϊόν που οι τυροπαραγωγοί πληρώνουν αδρά για να ξεφορτωθούν με οικολογικό τρόπο, εάν έχουν την ευαισθησία να μη το ξεφορτώνονται στη φύση. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί εκχυλίσματα πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά (καρδιοπροστατευτικά, αντιοξειδωτικά, κ.λ.π.), από μοναδικά τοπικά αγροτικά προϊόντα όπως φασόλια νομού Σερρών, σταφύλι Τυρνάβου, ελιές.

Σκοπός είναι η δημιουργία καινοτόμων τροφίμων και η προώθηση της ιδέας της τοπικοποίησης της οικονομίας, καθώς με την τάση αυτή αναδεικνύει τη μοναδικότητα των τοπικών προϊόντων κι η προστιθέμενη αξία μένει στις τοπικές οικονομίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, η αντιοξειδωτική ικανότητα του χυμού από κεράσια «Τραγανά» είναι 10-15 φορές ισχυρότερη σε σχέση με χυμούς ροδιού και πορτοκαλιού! Η αντιοξειδωτική ικανότητα θεωρείται η πιο σημαντική παράμετρος που καθορίζει την προστιθέμενη αξία ενός φρούτου, όπως το κεράσι. Τι θα μπορούσε να προκύψει από αυτό; Με περαιτέρω έρευνα, βιολειτουργικά προϊόντα με βάση το κεράσι, όπως συμπληρώματα διατροφής, κρέμες προσώπου με σκόνη από φλούδες κερασιού, τρόφιμα εμπλουτισμένα με σκόνη από φλούδες και κουκούτσια κερασιών. Άσε δε που τα κουκούτσια, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορούν να μετατραπούν σε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Η σύγχρονη βιοτεχνολογία των τροφίμων και οι νέες τεχνολογίες και τάσεις, όπως η μοριακή γενετική κι η βιοτεχνολογία, η μοριακή γαστρονομία και τα βιολειτουργικά τρόφιμα, μπορούν να αλλάξουν δραματικά –προς τα πάνω - τα δεδομένα και τις συνθήκες στις τοπικές οικονομίες. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι προϊόντα του είδους αυτού μπορούν να δώσουν έως και 10 φορές υψηλότερη από την τωρινή αξία στα τρόφιμα!

Οι τοπικές κοινωνίες αρχίζουν να οργανώνονται διαφορετικά: τοπικά δίκτυα με συμμετοχή νέων αγροτών, νέοι και με προχωρημένες αντιλήψεις γεωπόνοι, πρωτοπόροι επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μια στροφή προς την κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω, μπορεί να φέρει θαύματα. Οικονομικά θαύματα.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'