Ετοιμάζω το μποστάνι για το καλοκαίρι
Με τις τελευταίες βροχές, λήγει επίσημα η άνοιξη και οδεύουμε ολοταχώς σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Για να έχουμε όμως ένα επιτυχημένο και παραγωγικό καλοκαιρινό μποστάνι, πρέπει να εξασφαλίσουμε πολύ γόνιμο χώμα, που είναι ο κύριος μοχλός για μεγάλη παραγωγή και προστασία από πολλά προβλήματα, καθώς η γονιμότητα είναι που θα αναθρέψει υγιή φυτά χτίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημά τους, που θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν από μόνα τους αρκετές δυσκολίες. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει από τα μέσα της άνοιξης να έχουμε σπείρει μια πλούσια ποικιλία από εδαφοβελτιωτικά. Λέγοντας εδαφοβελτιωτικά, αναφερόμαστε στα φυτά της οικογένειας των ψυχανθών, που έχουν το μοναδικό χάρισμα να αναπτύσσουν συμβιωτικές σχέσεις με τα βακτήρια του γένους Rhizobium, τα καλούμενα και ως αζωτοβακτήρια, ειδικά βακτήρια, δηλαδή, που προσφέρουν άζωτο στο έδαφος. Ενα απαραίτητο συστατικό για καρποφόρο μποστάνι είναι μια μεγάλη ποικιλία από ψυχανθή, που θα αναπτύξουν πληθώρα από καρπούς και φύλλα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μέσω της χλωρής λίπανσης, να έχουμε μια μεγάλη ποικιλία από ιχνοστοιχεία που θα περάσουν από τους μικροοργανισμούς στο έδαφος ώστε να μην καταφεύγουμε στη γρήγορη λύση των χημικών λιπασμάτων. Που, εκτός του ότι καταστρέφουν τη μικροβιολογική δράση του εδάφους και αναπτύσσουν άνοστους καρπούς, υστερούν στην ποικιλία ιχνοστοιχείων σε σχέση με τη φυσική λίπανση με συνέπειες στην υγεία μας. Ας δούμε μερικά φυτά που είναι εύκολο να καλλιεργηθούν και θα βελτιώσουν τη φυσική γονιμότητα του εδάφους μας.
Κύαμος ή Κουκί (Vicia faba): Τα κουκιά, εκτός από τη γονιμότητα που προσφέρουν στις ρίζες τους, αναπτύσσουν μεγάλα και χοντρά φύλλα προσφέροντας επίσης χλωρή λίπανση. Ακόμα θα μας δώσουν καρπούς που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Λούπινο (Lupinus albus): Το ίδιο με τα κουκιά, προσφέρουν αρκετή χλωρή λίπανση και καρπό με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Το λαθούρι (Lathyrus clymenum), το όσπριο με το οποίο φτιάχνουμε τη γνωστή μας φάβα.
Φακελωτή (Facelia tanacetifolia): Ένα φυτό που δεν ανήκει στα ψυχανθή αλλά παραμένει πολύ χρήσιμο καθώς, εκτός από τους πλούσιους καρπούς, διαθέτει φύλλα ωφέλιμα για χλωρή λίπανση. Επίσης είναι ελκυστική σε επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα έντομα λόγω του αρκετού νέκταρ στα άνθη της.
Η Μποράντζα ή το Μποράγκο (Borage): Ούτε αυτό ανήκει στα ψυχανθή αλλά, όπως η φακελωτή, αποδίδει καλή χλωρή λίπανση και προσελκύει ωφέλιμα έντομα.
Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum): Ακόμα ένα φυτό που δεν ανήκει στα ψυχανθή αλλά, όπως τα προηγούμενα, προσφέρει άριστη χλωρή λίπανση καθώς διαθέτει πολύ χοντρά φύλλα. Επίσης η μεγάλη και δυνατή ρίζα του μπορεί να μαλακώσει πολύ σκληρά εδάφη.
Παπούλες (Lathyrus ochrus): Ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Εκτός από γονιμότητα στο έδαφος, τα νεαρά βλαστάρια του είναι πολύ γνωστός κρητικός μεζές.
Ήμερος βίκος (Vicia sativa L.): Ένα ακόμα φυτό που ανήκει στη γνωστή οικογένεια των ψυχανθών. Όπως μου έμαθε η φίλη μου Έλενα (υπεύθυνη του Πελίτι στην τοπική Αθήνας), στα αρχαία ελληνικά τις πεταλούδες τις έλεγαν και ψυχές, εξ ου και "ψυχανθή" γιατί τα άνθη τους μοιάζουν με πεταλούδες.
Τα πιο δοτικά φυτά του μποστανιού μας.