Σπιτικό φύλλο, βήμα-βήμα
Έφτασε η εποχή της πίτας όλων των ειδών, ευκαιρία να ανοίξουμε φύλλο σπιτικό. Λίγος χρόνος και λιγοστά υλικά χρειάζονται, όλη η μαστοριά είναι στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.
Για να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό φύλλο θα χρειαστείς, εκτός από χρόνο, και τα εξής υλικά.
Για το φύλλο:
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- μια πρέζα αλάτι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 κιλό)
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (για το άνοιγμα)
Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύεις όλα τα υλικά και προσθέτεις σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνεις μέχρι να έχεις μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Αφήνεις τη ζύμη σου να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου.
Στη συνέχεια χωρίζεις τη ζύμη σε δύο μέρη και σε 9 μικρότερα το κάθε μέρος. Σε αλευρωμένο πάγκο αρχίζεις να ανοίγεις κάθε ένα από τα 9 μικρότερα μέρη σε πιτάκια.
Αλείφεις με βούτυρο την επιφάνεια από το κάθε πιτάκι και σκεπάζεις με το επόμενο από πάνω.
Τα πρώτα εννέα πιτάκια τα τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη και τα τοποθετείς στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το βούτυρο. Ακολουθείς την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο μέρος της ζύμης με τα υπόλοιπα 9 μικρότερα ζυμαράκια.
Μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά από την προηγούμενη μέρα και ν’ αφήσεις τη ζύμη σου στο ψυγείο όλη νύχτα. Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, μπορείς να βάλεις τα πιτάκια στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
Στον αλευρωμένο σου πάγκο αρχίζεις ν’ ανοίγεις τα πρώτα 9 πιτάκια, τα οποία θα γίνουν το κάτω φύλλο σου, στη διάσταση του σκεύους που θα χρησιμοποιήσεις, και κάνεις το ίδιο με τα επόμενα 9 που θα γίνουν το φύλλο που θα σκεπάσεις την πίτα σου.
Με αγάπη,
MamaTsita
*Η συνταγή είναι από το blog της MamaTsita
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Οι μετανάστες και το φύλλο
- Οι μετανάστες και το φύλλο II
- Τα κρητικά: σπανακόπιτα έκπληξη
- Πίτα στριφτή, χειροποίητη
- Κολοκυθόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο και κρητικά τυριά
- Ανοίγω φύλλο για σπανακόπιτα!
- Πρασόπιτα με τραχανά και τυριά
- Κρεμμυδόπιτα με φέτα και λίγο τραχανά
- Φύλλο γιαουρτιού, η χαρά του αρχάριου
- Σουχλί: ένα νόστιμο «πακετάκι» με κρέας και τυρί