Μποστάνι στην ταράτσα: σπέρνουμε σαλατικά
Αυτή η εποχή στην Αττική είναι ιδανική για να σπείρουμε ψυχανθή και φυλλώδη λαχανικά για σαλάτες. Η καλλιέργεια στην ταράτσα γίνεται παιχνιδάκι διότι η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ξεραίνουν το χώμα με τόση ευκολία, επιτρέποντας στα φυτά μας να βλαστήσουν, ακόμα και με σπορά στα πεταχτά. Επίσης, η ταράτσα είναι πιο προστατευμένη από τα πολλά σαλιγκάρια που έχει αυτή η εποχή, που λατρεύουν τις φρέσκες φύτρες. Πάμε μια βόλτα στο ταρατσο-μποστάνι μου, να δούμε τι έχει φυτρώσει.
Φακή σπαρμένη στα πεταχτά. Στην αρχή η φακή θέλει αρκετό νερό να βλαστήσει αλλά μόλις μεγαλώσει λίγο, δεν θέλει τόσο.
Ρεβίθι. Μπορούμε να το φυτέψουμε ανάμεσα στα άλλα λαχανικά μας, καθώς έχει αραιό φύλλωμα και δεν τα σκιάζει. Επίσης θα βελτιώσει το έδαφος, όπως τα υπόλοιπα ψυχανθή.
Φύτρες μαρουλιού. Μπορούμε να τις σπείρουμε στα πεταχτά, σε μικρές αποστάσεις, με σκοπό να τις μεταφυτεύσουμε, σε μεγαλύτερες αποστάσεις, μόλις μεγαλώσουν λίγο.
Καλέντουλα. Σπέρνουμε και άγρια χόρτα ανάμεσα στα λαχανικά μας, καθώς η πλούσια ποικιλία φυτών θα ενισχύσει το χώμα μας. Ακόμα θα προσφέρουν τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φύλλα τους στις σαλάτες και τα φαγητά μας.
Ένα άνθος κρεμμυδιού που έπεσε στο χώμα και βλάστησαν τα σπόρια του. Θα αραιωθούν και θα μεταφυτευτούν ανάμεσα σε όλα τα λαχανικά για να τα προστατεύουν από τα έντομα.
Φύτρες ρόκας από σπόρο που έπεσε μόνος τους. Ένα πολύ εύκολο φυτό, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο νερό και γόνιμο έδαφος. Με ελάχιστα φυτά μπορούμε να έχουμε αρκετά φύλλα για την καθημερινή σαλάτα μας.
Φύτρες κόκκινου σέσκουλου. Επίσης ένα εύκολο φυτό με μεγάλη παραγωγή φύλλων για να καλύψει την καθημερινή τροφή μας. Το κόκκινο σέσκουλο περιέχει επιπλέον αντιτοξικές ουσίες, σε σχέση με το κοινό πράσινο, που του προσδίδουν και το ιδιαίτερο χρώμα.
Κάρδαμο. Φυτεύουμε και αρωματικά της εποχής όπου υπάρχει λίγος χώρος ώστε να ψιλοκόβουμε τις κορυφές να νοστιμίζουμε τις σαλάτες και τα φαγητά μας. Αυτήν την εποχή σπέρνουμε επίσης μυρώνι, κύμινο, κόλιανδρο και καυκαλήθρες.
Φύτρα μποράγκο. Σε σχήμα καρδιάς ή απλά διεγείρει την φαντασία επειδή είναι τόσο αγαπημένο. Τα μικρότερα φύλλα τρώγονται σε σαλάτα και έχουν γεύση αγγουριού.