Τίποτα δεν πάει χαμένο: μαρμελάδα από φλούδες
Τις φλούδες από τα διάφορα εσπεριδοειδή που καταναλώνετε (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ-φρουτ, μανταρίνια, περγαμόντο κλπ) μην τις πετάτε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αρκεί να προέρχονται από ακέρωτα κι αράντιστα φρούτα.
Μετά τη χρήση τους, καθαρίστε καλά το εσωτερικό τους (ίνες κλπ) και φυλάξτε τις φλούδες στο ψυγείο μέχρι να μαζευτεί αρκετή ποσότητα.
Τις πλένετε καλά και τις βράζετε όλες μαζί για μισή ώρα σε μπόλικο νερό.
Τις στραγγίζετε, τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ - μερικές φλούδες μάλιστα μπορείτε απλώς να τις ψιλοκόψετε σε λεπτές λωρίδες ώστε η μαρμελάδα που θα φτιάξετε να περιέχει και μικρά κομμάτια.
Στη συνέχεια μετρήστε τον πολτό με κούπες. Όσες κούπες πολτό, τόσες κούπες ζάχαρη. Βάλτε τα στην κατσαρόλα και προσθέστε χυμό από εσπεριδοειδή: το 1/3 του πολτού σας (π.χ. στις 9 κούπες πολτό, προσθέστε 3 κούπες χυμό) .
Βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η μαρμελάδα, ανακατεύοντας συχνά να μη κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Σημείωση:
Από τα πορτοκάλια, πιο ωραίο άρωμα και γεύση δίνουν τα μέρλιν. Κι από τα μανταρίνια, τα χιώτικα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Αναθεωρώ τη μαρμελάδα λεμόνι (κι ας γίνομαι βαρετή)
- Τίποτα δεν πάει χαμένο: αμυγδαλωτά με μανταρίνι
- Τα κρητικά: μαρμελάδα μανταρίνι
- Με λεμόνι και νεράντζι: ο βασιλιάς της μαρμελάδας
- Μαρμελάδα πορτοκάλι του πρωτάρη
- Μαρμελάδα μανταρίνι χιώτικο με σοκολάτα
- Orangettes: γλύκισμα από φλούδες
- Μαρμελάδα πορτοκάλι