Μποστάνι στην ταράτσα: αρακάς, παντζάρι, σπανάκι...
Είπαμε, αυτή η εποχή στην Αττική είναι ιδανική για να σπείρουμε ψυχανθή και φυλλώδη λαχανικά για σαλάτες. Κι επειδή τα δώρα του μποστανιού, χάρη στη λιακάδα και τις μέσες θερμοκρασίες, είναι γενναιόδωρα, η βόλτα στο ταρατσο-μποστάνι συνεχίζεται για να δούμε τι άλλο έχει φυτρώσει.
Ο αρακάς σαν φυτό αντέχει και ευδοκιμεί στο κρύο αλλά όχι και το υπερβολικό ψύχος. Για αυτό τον λόγο στη νότια και κεντρική Ελλάδα καλλιεργείται αυτή την εποχή ενώ στα ψυχρότερα μέρη της χώρας μας ευδοκιμεί την άνοιξη. Όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, στην αρχή, όταν είναι φύτρες, θέλουν αρκετό νερό. Μόλις όμως μεγαλώσουν, προτιμούν το ξερό έδαφος.
Το παντζάρι είναι επίσης ένα φυτό που αντέχει στον χειμώνα της Αττικής. Τρώμε λίγα φύλλα από το κάθε φυτό ανά διαστήματα, όταν έχουν αρκετά, ώστε να μη διακόψουμε τη φωτοσύνθεση του φυτού. Τα φύλλα του παντζαριού ομορφαίνουν την σαλάτα και είναι πλούσια σε αντιτοξίνες.
Σπανάκι σε συγκαλλιέργεια με μυρώνι. Εκτός του ότι ευδοκιμούν μαζί στο μποστάνι, ταιριάζουν πολύ ωραία μαζί και στις πίτες.
Τα ραπανάκια καλλιεργούνται όλο τον χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, λόγω του κρύου και της υγρασίας, έχουν πιο δροσερή γεύση που δεν καίει τόσο. Ειδικά αν φαγωθούν όταν είναι σε μικρό μέγεθος, είναι ιδιαίτερα γλυκά. Εκτός από τη ρίζα χρησιμοποιούμε και τα φύλλα στις σαλάτες ή τους χυμούς μας.
Μιζούνα, ένα λαχανικό από την Ιαπωνία. Η γεύση του είναι σαν λάχανο ελαφρώς πικάντικο. Ταιριάζει συνοδευτικά στα μακαρόνια και με το ψάρι. Τα μικρότερα φύλλα, που είναι πιο γλυκά, είναι πολύ νόστιμα στη σαλάτα.
Μιμπούνα, ένα παρόμοιο φυτό της ίδιας οικογένειας. Με γεύση πιο πικάντικη, αλλά αρκετά ευχάριστη, παρόμοια με της ρόκας.
Κόκκινο σινάπι, ένα φυτό επίσης από την Ιαπωνία. Ένα πολύ όμορφο φυτό, με αρκετά πικάντικη γεύση. Λίγα μικρά φύλλα του θα δώσουν μια ευχάριστη σπίθα στη σαλάτα μας, αν είμαστε λάτρεις του πικάντικου.
Τατσόϊ, ένα κινέζικο λαχανικό. Ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας αλλά έχει ιδιαίτερη γεύση που παραπέμπει περισσότερο σε σπανάκι. Πολύ ανθεκτικό, με τεράστιες αντοχές ακόμα και στις έντονες παγωνιές.
Οι πανσέδες ομορφαίνουν το χειμερινό μας μποστάνι. Τα άνθη τρώγονται και διακοσμούν ευφάνταστα τις σαλάτες και τα φαγητά μας.