Τηλέγραφος, ο καλόβολος
Το επίσημο όνομά του είναι Tradescantia Pallida, το DNA του μεξικανικό κι η εμφάνιση του κομματάκι εξωγήινη - έχετε δει πολλά φυτά χωρίς ίχνος πράσινου πάνω τους; Ο τηλέγραφος – όπως είναι η ελληνική ονομασία του, η οποία, κατά τη γνώμη μου, στερείται φαντασίας και το αδικεί - δεν μοιάζει καθόλου με τα κλασικά λουλουδικά, το κορμί του έχει βαθύ, εντυπωσιακό μωβ χρώμα και τα ανθάκια του, που δυστυχώς ζούνε μερικές μέρες μόνο, ένα απαλό, μελαγχολικό ροζ.
Αντέχει στα δύσκολα χωρίς να χρειάζεται τεμενάδες και εξειδικευμένες περιποιήσεις και πολλαπλασιάζεται σε χρόνο dt με μοσχεύματα στην απλούστερη εκδοχή τους. Κόβετε, δηλαδή, από όποιον τηλέγραφο βρείτε ένα κομμάτι 7 - 8 εκατοστών περίπου, το φυτεύετε όπου θέλετε, το ποτίζετε ελαφρώς μέρα παρά μέρα για 10 μέρες και αυτό ήταν, σύντομα θα το δείτε να απλώνεται και να θεριεύει. Στον κήπο μας καταφέραμε μέσα σε’ ένα μήνα με 6 μοσχεύματα (τα βουτήξαμε από αδέσποτους τηλέγραφους στο Χαλάνδρι) να «πνίξουμε» στα μωβ 3 μεγάλες ζαρντινιέρες.
Να σας πω ότι ένα σημείο φωτεινό μεν σκιερό δε, με 2 - 3 ώρες απευθείας ήλιο, είναι το καλύτερο του, ωστόσο αντέχει φόρα παρτίδα και στον ελληνικό, άγριο ήλιο με μοναδική συνέπεια μια κάποια χλωμάδα στο χρώμα του. Επίσης τα πάει περίφημα και ως φυτό εσωτερικού χώρου, μάλιστα έρευνες δείχνουν πως βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα φιλτράροντας τις πτητικές οργανικές ενώσεις, μία κατηγορία ρύπων που είναι ερεθιστικοί για το αναπνευστικό μας σύστημα.
Αν λοιπόν ψάχνετε για ένα φυτό παντός καιρού, καλόβολο και όμορφο, ο εξωγήινος τηλέγραφος είναι για εσάς.
Υ.Γ.: Να έχετε υπόψη ότι ο βλαστός του τηλέγραφου καμιά φορά, όταν κόβεται, εκκρίνει υγρά που είναι ελαφρώς τοξικά για τον άνθρωπο. Είναι ελάχιστη η ποσότητα αλλά καλό είναι να φοράτε γάντια - γενικώς δηλαδή όταν ασχολείστε με κηπουρικές εργασίες μη σνομπάρετε τα γάντια. Άνθρωποι είμαστε…