Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τι σπέρνουμε τον Δεκέμβρη;

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουχειμώνας, Δεκέμβριος, σπορά, μποστάνι, καλλιέργεια, λαχανικά, σαλατικά, λουλούδια, φρούτα

Ο Δεκέμβριος, αν και ο πρώτος μήνας του χειμώνα, μοιάζει δύσκολη εποχή για την παραγωγή σε λαχανόκηπους. Μοιάζει, δεν είναι. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολλά είδη φυτών που είναι ανθεκτικά ακόμα και στο ψύχος, αλλά κυρίως γιατί η Ελλάδα, στις περισσότερες περιοχές, έχει ήπιο χειμώνα. Και στα μέρη όπου δεν είναι ήπιος, καλλιεργούμε σε θερμοκήπιο η σε κάποιο προστατευμένο σημείο.

Λάχανο στα πρώτα στάδια, oakleyoriginals@Flickr
Λάχανο στα πρώτα στάδια, oakleyoriginals@Flickr

Μπορούμε να δοκιμάσουμε καλλιεργώντας διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου φυτού, με στόχο να επιλέξουμε την επόμενη φορά για φύτευση το είδος που ευδοκίμησε καλύτερα στις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας, πειραματιζόμενοι με νέες ποικιλίες στο μέλλον για καλύτερα ακόμα αποτελέσματα.

Τα λαχανώδη φυτά σπέρνονται νωρίτερα, ωστόσο μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα όψιμης ποικιλίας, ώστε να προλάβει να αναπτυχθεί ο καρπός προτού ζεσταθεί πολύ ο καιρός. Τα λαχανώδη (Brassica oleracea) φυτά είναι τα πολλά ειδή λάχανου, το μπρόκολο και το κουνουπίδι που φυτεύονται σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 50 με 70 εκ. και είναι έτοιμα για συγκομιδή σε 100-150 μέρες, ανάλογα με το είδος.

Φυτεύουμε σκελίδες από σκόρδα και κοκκάρι κρεμμυδιού σε απόσταση 15 εκ. μεταξύ τους η ανάμεσα στα άλλα φυτά για να τα προστατεύουν από τα ανεπιθύμητα έντομα.

Νεαρά βλαστάρια από σπανάκι, ohmishka@Flickr
Νεαρά βλαστάρια από σπανάκι, ohmishka@Flickr

Ας σπείρουμε ραπανάκι και σπανάκι πεταχτά στο χώμα και έπειτα από 15 μέρες αραιώνουμε τα νεαρά βλαστάρια ώστε να απέχουν 15 εκ. μεταξύ τους, για να είναι έτοιμα για συγκομιδή μετά από 45-60 μέρες το ραπανάκι και 80 μέρες για το σπανάκι.

Και σε λίγο καιρό η σπορά του Δεκεμβρίου θα αποφέρει τα δώρα της. Μπιζέλια, κουκιά, ρεβίθι και φακές σπέρνονται σε ένα προστατευμένο από το κρύο σημείο και, όταν μεγαλώσουν αρκετά, τα φυτεύουμε έξω στο κρύο σε απόσταση 50 εκ. περίπου το ένα από το άλλο. Μη ξεχάσουμε: στα πεταχτά σπέρνουμε ρόκα, μυρώνι και καυκαλήθρα για να εξασφαλίσουμε πλούσιο άρωμα και γεύση στα φαγητά και τις σαλάτες.

Μαρούλι σε προστατευμένο θερμοκήπιο, bettyongardening.com
Μαρούλι σε προστατευμένο θερμοκήπιο, bettyongardening.com

Σε θερμοκήπιο η σε προστατευμένο από το κρύο σημείο μπορούμε να συνεχίζουμε να σπέρνουμε ή να φυτεύουμε έτοιμα σπορόφυτα σαλατικά, για συνεχόμενη συγκομιδή, όπως μαρούλι, σέσκουλο, μιζούνα και μουστάρδα σε αποστάσεις 25 εκ.

Πανσέδες ανάμεσα στα λαχανικά, luigistrano@Flickr
Πανσέδες ανάμεσα στα λαχανικά, luigistrano@Flickr

Δεν λησμονούμε τα χρώματα για τον κήπο και το μπαλκόνι, δηλαδή τα λουλούδια που ανθίζουν και τον χειμώνα: πανσέδες, βιολέτες, κυκλάμινα, άλυσσο, ρείκι, γκαούρα και επίσης καλλωπιστικό λάχανο. Φυτεύουμε βολβούς, π.χ. φρέζιες και τουλίπες και ακόμα γυμνόριζα φυτά όπως τα τριαντάφυλλα, για να χαρούμε τα άνθη τους την άνοιξη.

Εάν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος, μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα φρούτων ή αλλιώς να επιλέξουμε για τον κήπο ποικιλίες νάνους: τώρα είναι καλή εποχή για να φυτέψουμε φουντουκιές, βερικοκιές, βανίλιες, δαμάσκηνα, κορόμηλα, κεράσια, βύσσινα, φραγκοστάφυλα ώστε να μεγαλώσουν και το καλοκαίρι να απολαύσουμε τα “δικά μας” πεντανόστιμα φρούτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'