Μποστάνι στην ταράτσα: μετά τη βροχή
Οι βροχές ευνοούν το μποστάνι του χειμώνα, δίνοντας ένα καλό ξεκίνημα στα σπόρια και πολύ γρήγορη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα το τραπέζι μας να συνοδεύει καθημερινά μια φρέσκια σαλάτα με πλούσιες γεύσεις από την ταράτσα.
Φύτρα γογγυλοκράμβης κόκκινης (Kohlrabi), ένα νόστιμο φυτό με αρκετά ταχεία ανάπτυξη. Εξαιρετικό για καλλιέργεια σε ταράτσα. Σπέρνουμε ανά 30-40 μέρες για συνεχόμενη παραγωγή.
Φύτρες μαϊντανού που θέλουν αρκετό νερό να βλαστήσουν. Φέτος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, η σπορά ήταν επιτυχημένη.
Το Πακ Τσόι ή κινέζικο λάχανο (Brassica chinensis). Ένα πανέμορφο φυτό που μοιάζει με καλλωπιστικό. Έχει ήπια γεύση λάχανου, σχεδόν σαν σέσκουλο.
Λάχανο του Πεκίνου (Brassica pekiinensis). Ανθεκτικό φυτό, με τραχιά φύλλα και έντονη γεύση λάχανου. Τα φύλλα του είναι ιδανικά για σούπες.
Τα ραπανάκια είναι από τα λαχανικά με την πιο γρήγορη ανάπτυξη. Σπέρνουμε ανά 20 μέρες για να έχουμε καθημερινά λίγα φρέσκα ραπανάκια.
Σπέρνουμε και άγρια χόρτα, όπως την τσουκνίδα γιατί, εκτός από εύκολη παραγωγή, είναι εξαιρετική τροφή και βελτιώνει τη γονιμότητα του χώματος.
Ελέγχουμε καθημερινά την κάτω πλευρά των φύλλων στο μποστάνι. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προλάβουμε μια ενδεχόμενη ζημιά από έντομα η παθήσεις. Αφαιρούμε τις κάμπιες ή τα αυγά τους και εξετάζουμε για σημάδια από προσβολές. Αφαιρούμε τα φύλλα που έχουν προσβληθεί ή τα έντομα που δεν αναγνωρίζουμε και απευθυνόμαστε σε ένα φυτώριο η έναν γεωπόνο για να μας βοηθήσουν.
Είναι καλό στη σαλάτα μας να υπάρχουν όλα τα χρώματα ώστε να εγγυηθούμε μια πλούσια ποικιλία από αντιτοξίνες και θετικά ιχνοστοιχεία. Για αυτό τον λόγο είναι σοφό να καλλιεργούμε μια πλούσια ποικιλία από χρωματιστά άνθη που τρώγονται. Έτσι θα καλύπτουμε τη σαλάτα με οποιοδήποτε χρώμα της λείπει.