Ήλιος και βροχή: τα “ανυπόμονα” λουλούδια
«Ήλιος και βροχή παντρεύονται οι φτωχοί», μου λέει πάντα η γιαγιά μου τέτοια εποχή! Κι εγώ αναρωτιέμαι δυο πράγματα: Ποιος παντρεύεται Φεβρουάριο μήνα; Και ποιος είναι ο λόγος που ευνοεί τον γάμο στους φτωχούς άραγε; Οι μόνες λογικές εξηγήσεις που μπορώ να δώσω είναι ότι, ίσως, για να γίνει το γαμήλιο τραπέζι και να φάνε όλοι μετά τον γάμο, θα χρειαστεί αρκετό φαγητό. Επομένως αν έχουμε τα δύο απαραίτητα στοιχεία (ήλιο και βροχή) για να αναπτυχθούν το λαχανικά μας, τότε τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα, γιατί τα μόνα που λείπουν είναι τα σπόρια και το χώμα ώστε να μπορεί ο καθένας να καλλιεργήσει το δικό του φαγητό, χωρίς κόστος. Αλλά μία ακόμα εξήγηση που σκέφτηκα είναι πως σίγουρα η βροχή και ο ήλιος θα ευνοούν τα χιλιάδες λουλούδια που φυτρώνουν φυσικά παντού γύρω μας αυτή την εποχή. Ένας γάμος σε μια ύπαιθρο στολισμένη με φυσικά χρώματα έχει από φυσικού του μια βασιλική αίγλη! Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο ανυπόμονα λουλούδια για φέτος, που δεν μπορούν να περιμένουν ούτε αυτά να έρθει η άνοιξη!
Ο Νάρκισσος, σύμφωνα με τη μυθολογία, αποφάσισε να δει την αντανάκλασή του στα νερά μιας πηγής. Γοητεύτηκε τόσο από την ομορφιά του που έμεινε εκεί ακίνητος θαυμάζοντας τον εαυτό του μέχρι που μαράζωσε και πέθανε στις όχθες της πηγής. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, νόμισε πως η αντανάκλασή του ήταν η νύμφη που έμενε εκεί. Πήδησε στο νερό για να την πιάσει και πνίγηκε. Το λουλούδι νάρκισσος λέγεται πως φύτρωσε σε εκείνο το σημείο.
Ο Υάκινθος ήταν ένας όμορφος νέος, από τη Σπάρτη και σύντροφος του Απόλλωνα, θεού του ήλιου και του Ζέφυρου, θεού του ανέμου. Οι δύο θεοί συναγωνίζονταν για το ποιος θα κερδίσει την εύνοια του όμορφου νέου. Μια μέρα, καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στο Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο δίσκος και χτύπησε τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον. Από το αίμα του νέου ο Απόλλωνας έπλασε ένα λουλούδι που στο άνθισμά του σε κάθε του πέταλο έμοιαζε να έχει γραφτεί μια θρηνητική κραυγή ("ΑΙ", δηλαδή γοή στην αρχαία ελληνική γλώσσα).
Το λουλούδι Ίρις πήρε το όνομα του από την αρχαία θεά Ίριδα, τη θεά του ουράνιου τόξου. Η Ίρις ήταν επίσης αγγελιοφόρος των θεών και κυρίως του Δία και της Ήρας. Μετέφερε μηνύματα από το “μάτι του ουρανού” στη γη με την καμπύλη του ουράνιου τόξου. Η λέξη ίρις σημαίνει “μάτι του ουρανού” και ήταν το όνομα που δόθηκε στη θεά, στο λουλούδι και στην κόρη των ματιών μας. Αυτό σημαίνει ότι καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι ουρανού.
Το γιασεμί ή ίασμος είναι γένος δικότυλων φυτών το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών (Oleaceae). Καλλιεργείται για το πλούσιο άρωμα του, που εξάγεται από το αιθέριο έλαιο του γνωστό με την ονομασία ιασμέλαιο. Στην Ινδία χρησιμοποιούν το λάδι του για να προστατευτούν από την «κακή ενέργεια». Η λατινική λέξη Jasminum προέρχεται από την ελληνική λέξη ιάσμινον (μύρον) δηλαδή ιασμέλαιο και η ελληνική ανάγεται στην περσική λέξη yâsamin.
Το Πολύγαλα (Polygala Myrtifolia) είναι από τους λίγους θάμνους που ανθίζουν όλο τον χρόνο, με τα χαρακτηριστικά πολύ περίεργα αλλά ιδιαίτερα όμορφα ροζ άνθη του.
Καλλωπιστικό σπαράγγι (Asparagus densiflorus) ανήκει, όπως και το συγγενικό του εδώδιμο σπαράγγι, στην οικογένεια των λειριιδών. Με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να δώσει μικρούς κόκκινους στρογγυλούς καρπούς που όμως -προσοχή- είναι δηλητηριώδεις.