Περπατώ, περπατώ εις τους λόφους...
Ο χειμώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει, όμως όλο και περισσότερα λουλούδια ανθίζουν στους λόφους της πόλης. Όλα μπορούν να ομορφύνουν το βάζο σας, πολλά όμως μπορούν να νοστιμίσουν πίτες και σαλάτες. Ποια είναι και πώς θα τα αναγνωρίσετε;
Καλόγερος, Erodium cicutarium: συλλέγεται τρυφερός από τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη. Χρησιμοποιείται κυρίως σε πίτες αλλά και σε ομελέτες με λαχανικά.
Αυτοφυές ροζ γαρυφαλλάκι, Silene Sericea
Ανεμώνη κόκκινη, Anemone Coronaria
Μολόχα, Malva sylvestris: τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της συλλέγονται από τον χειμώνα έως την άνοιξη. Τα φύλλα τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα ή γίνονται ντολμαδάκια.
Τσουκνίδα, Urtica dioica: τα φρέσκα φύλλα της συλλέγονται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει. Τρώγονται βραστά, σε σαλάτα ή τσιγαριστά με άλλα μυρωδικά. Επίσης με τα φύλλα της και άλλα μυρωδικά φτιάχνονται καταπληκτικές τσουκνιδόπιτες!
Το Ornithogalum umbellatum, γνωστό και ως «άστρο της Βηθλεέμ».
Μούσκαρι, Muscari neglectum: ανήκει στην οικογένεια των λειριοειδών, όπως επίσης και το προαναφερόμενο φυτό.
Βίκος, Vicia Benghalensis
Να και η δική μου χθεσινή σοδειά!