Με το Grape στο Κτήμα Ζαφειράκη στον Τύρναβο
Εχω την αίσθηση ότι τον Χρήστο Ζαφειράκη, οπουδήποτε και να τον έβαζες να φτιάξει κρασί, ακόμα και σε λιγότερο «προικισμένα» αμπελοτόπια, θα κατάφερνε πάντα να ξεπεράσει τις προσδοκίες, γράφει ο Γιώργος Κοντός στο περιοδικό Grape. Φυσικά δεν υποτιμώ το πανέμορφο κλίμα του Τυρνάβου, λέει, με όλα τα οφέλη που προσφέρουν τα γύρω βουνά και ο ποταμός Τιταρήσιος. Εντούτοις νιώθω ότι η καθολική επιτυχία των κρασιών του οφείλεται κυρίως στον Χρήστο και στο πώς ο ίδιος μελετά επιστημονικά δεδομένα, αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα, διαχειρίζεται τα μειονεκτήματα, θέτει όρια και στόχους.
Λακωνικός αλλά ουσιώδης, ακριβής και τολμηρός, ο Χρήστος Ζαφειράκης αγαπά πολύ τη λεπτομέρεια και την τεκμηρίωση, γεγονός που γίνεται εμφανές στα κρασιά του, όπως επίσης –θεωρώ– και στον χαρακτήρα του. Βρισκόμαστε μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο του Τυρνάβου, στον αμπελώνα Παλαιόμυλο, στα 200 μέτρα.
Αυτό είναι το τελευταίο πεδινό κομμάτι του θεσσαλικού κάμπου, στους πρόποδες του όρους Παπαλίβαδο. Η ανάπτυξη του αμπελώνα στους Πρόποδες του βουνού, λέξη που χαρίζει το όνομά της στο πανέμορφο Chardonnay του Κτήματος, παρέχει στον αμπελώνα ένα συνεχόμενο ρεύμα αέρα, μαζί με πολύ και καθαρό νερό. Το υγιές κλίμα της περιοχής κάνει εύκολη τη βιολογική καλλιέργεια, την οποία ακολουθεί πιστά ο παραγωγός από το ξεκίνημα.
O αμπελώνας γύρω από το οινοποιείο
Η οικογένεια Ζαφειράκη καλλιεργεί αμπέλια εδώ και τέσσερις γενιές, ενώ ο Χρήστος είναι ο πρώτος που αποφασίζει να καθετοποιήσει την παραγωγή, ιδρύοντας το οινοποιείο του το 2005. Μια πορεία μόλις δεκαεπτά ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο παραγωγός έχει πετύχει να φέρει τα κρασιά του Κτήματος Ζαφειράκη στα χείλη των πιο απαιτητικών οινόφιλων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Με εφόδια τις σπουδές του στο ΤΕΙ Οινολογίας, τη δωδεκάμηνη παραμονή του στο Τορίνο με το πρόγραμμα Erasmus αλλά και πρακτική εργασία σε Piemonte, Alto Adige και Τοσκάνη, ο Χρήστος Ζαφειράκης ξεκίνησε ως ελπιδοφόρος παραγωγός που επιδίωκε τη φινέτσα, τις αυθόρμητες ζυμώσεις και τη λελογισμένη χρήση της δρυός από την εποχή ακόμα που οι αρετές αυτές δεν βρίσκονταν ψηλά στην ατζέντα των Ελλήνων παραγωγών.
Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο για το οινοποιείο και τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος Ζαφειράκη