Άγρια ίρις ΙΙΙ: η εφήμερη
Δεν έχω ξεχάσει ότι σας χρωστάω μια άγρια ίριδα. Είχαμε πει ότι εδώ στην περιοχή μας της Κέρκυρας έχουμε τρεις άγριες ίριδες στο τέλος του χειμώνα. Πρώτα, στις αρχές του χρόνου, ανθίζει η Iris unguicularis, μετά κατά τα μέσα Φεβρουαρίου ανοίγει η Hermodactylus tuberosus.
Τώρα, λίγο αργοπορημένα, άνοιξε και η τρίτη.
Το επιστημονικό της όνομα είναι Moraea sisyrinchium, αν και είναι γνωστή και ως Moraea mediterranea και συνήθως ανθίζει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Πολλοί δεν την γνωρίζουν, ακόμα και στις περιοχές όπου φυτρώνει, γιατί έχει την εξής ιδιότητα: τα μικρά (2 εκ.) βαθυγάλαζα άνθη της, δύο έως πέντε σε κάθε ψηλόλιγνο (25-30 εκ.) κοτσάνι, ανοίγουν κατά το μεσημέρι και μέσα σε δύο ή τρείς το πολύ ώρες έχουν ήδη μαραθεί. Στη φωτογραφία που πήρα το απόγεμα, δύο είναι ήδη μαραμένα.
Αυτή της η εφημερότητα και το γεγονός ότι φυτρώνει αραιά και που, μου την κάνει ιδιαίτερα αγαπητή... κάθε συνάντηση μαζί της είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Κάθομαι στο χώμα, την παρατηρώ και την απολαμβάνω, ξέροντας ότι δεν μπορώ να την βάλω στο βάζο να την χαρώ αργότερα με την ησυχία μου.